Mi lesz veled, Blu-ray?

Érdekes eredménnyel zárult a Harris Interactive idén áprilisban folytatott közvélemény-kutatása, melyet az Egyesült Államokban végeztek. A kérdéseket 2401 felnőtt állampolgárnak tették fel, akik a kor, a szokások és az anyagi lehetőségek szempontjából arányosan tükrözik az országos átlagot.

Hirdetés

A felmérésből kiderül, hogy a HDTV-k elterjedése jelenleg 47%-os, ami nagyságrendi javulás az előző évi 35%-os eredményhez viszonyítva, a Blu-ray elterjedtsége szempontjából azonban nem ilyen rózsás a helyzet. A megkérdezettek 11%-a ugyanis HD DVD lejátszóval rendelkezik, míg a Sony által fejlesztett technológiára épülő asztali lejátszók elterjedtsége mindössze 7%-os. A japán vállalat szerint ez az eredmény nagyon biztató, hiszen a Harris Interactive egy évvel ezelőtti közvélemény-kutatásán csak 4%-os volt az elterjedtség, vagyis az eladások majdnem megduplázódtak. Érdekes lenne meghallgatni, hogy mit mond erre a Toshiba, amelyiknek a technikája szintén hasonló mértékben terjed, dacára annak, hogy formálisan elbukta a formátumháborút.


Még mindig folyik a harc

A konzolok szempontjából megközelítve a helyzetet, a felmérésben résztvevők 9%-a rendelkezik PlayStation 3 játékgéppel, mely természetesen képes Blu-ray lemezeket lejátszani. A HD DVD viszont itt kikap a riválistól, ugyanis az Xbox 360-hoz vásárolható külső HD DVD lejátszó elterjedtsége csak 3%-os.

A Blu-ray jövőjét firtató kérdéscsoport is érdekességekkel szolgál. Öt emberből kettő nem elégedett a lejátszók és a lemezek jelenlegi árazásával, és mindenképpen megvárják az árcsökkentést. Emellett a megkérdezettek 21%-a nem tervezi lecserélni vagy lemásolni a felhalmozott DVD-s anyagait, sőt az érintettek több mint egyharmada csak olyan filmet vásárolna Blu-ray formátumban, amit még egyáltalán nem szerzett be.

A Blu-ray szempontjából az eredmények aligha lehetnének jobbak, hiszen a gazdasági válság komolyan akadályozhatta a terjedést, a HD DVD versenyképessége azonban a „kapituláció” után kifejezetten meglepő. Az elemzők szerint azonban egyik formátum helyzete sem túl rózsás, ugyanis a HD tartalmak digitális úton való szolgáltatása (kábel, szatellit, internet) komoly tempóban terjed, ami természetesen kifejezetten káros lehet a HD DVD és a Blu-ray hordozók forgalmára.

A kimutatás teljes anyaga – amely további információkkal szolgál – itt található meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés