Felemásan teljesít a VGA-piac

A GPU-piacra vonatkozó harmadik negyedéves eladási adatokat a Jon Peddie Research nemrég hozta nyilvánosságra, de szokás szerint befutott a Mercury Research piackutatása is, mely a VGA-kra is kitér. A GPU-piacon a két elemzés közel azonos képet fest le. Az utóbbi vállalat 132,8 millió leszállított GPU-t számolt, ami nagyjából hatmilliós eltérés a Jon Peddie Research eredményeihez viszonyítva, de korábban már említettük, hogy ez a kevesebb viszonteladói visszajelzésre vezethető vissza. Ettől függetlenül az arányok közel azonosak, vagyis az Intel a piac 58,7%-át szerezte meg, míg az AMD 24,1 %-kal a második helyre futott be. Az NVIDIA a dobogó utolsó fokát kaparintotta meg 16,7%-kal, a többi vállalat eredménye pedig összesítve is csak 0,5%-os szeletet jelentet. A Mercury Research adatai alapján az Intel az előző negyedévhez képest, valamint éves szinten is növelte részesedését, míg az NVIDIA mindkét viszonyítási alap szerint visszaesett. Az AMD esetében az éves szintű erősödés mérhető volt, míg szekvenciálisan gyakorlatilag stagnált a vállalat, mivel az eladások egészen apró mértékben nőttek csak, így ez százalékosan nem volt kimutatható.

A VGA-piacon a globális eladások alig emelkedtek. Az összesített részesedés tekintetében az NVIDIA vezet 53,5%-kal, míg az AMD 46,5%-kal a második helyen áll. Az előző negyedévhez viszonyítva tehát az AMD erősített 1,1 százalékponttal, míg az NVIDIA ugyanennyivel gyengült. A Mercury Research szerint az asztali VGA-kra volt most növekvő kereslet, de ne feledjük, hogy az előző negyedévben egy nagyobb visszaesés tanúi lehettünk, így a növekedésnek csak mértékkel lehetett örülni. Ezen a piacon az AMD, illetve az NVIDIA részesedése rendre 39,6%-on és 60,4%-on állapodott meg, ami 1,1 százalékpontos növekedést jelent az NVIDIA számára, és hasonló mértékű csökkenés volt mérhető az AMD esetében. A mobil VGA-k mellett már apróbb visszaesés volt tapasztalható, miközben az AMD visszavette a vezető pozíciót, amit az NVIDIA az előző negyedévben egy rövid ideig megszerzett. A százalékos adatok szerint az utóbbi vállalat a piac 47,1%-át birtokolja, mely 3,5 százalékpontos visszaesés, míg az előbbi cég 52,9%-on zárt, ami természetesen 3,5 százalékpontos növekedés. A Mercury Research az újbóli helycserét az AMD Llano APU megjelenésével magyarázza, ugyanis Sabine platformra épülő notebookok jelentős részét Dual Graphics opcióval szállítják.

A harmadik negyedévben leszállított 36,1 millió VGA eloszlását az alábbi táblázat foglalja össze:

A VGA-piac alakulása 2011 harmadik negyedévében
Típus Összesített eladások
Asztali eladások Mobil eladások
AMD 16,8 millió 6,9 millió 9,9 millió
NVIDIA 19,3 millió
10,5 millió 8,8 millió

Az integrált grafikus megoldások esetében NVIDIA 2,9 millió IGP-t szállított el ebben a negyedévben, melyek nagyon nagy többsége az MCP61-es vezérlőlapkára épült. Az AMD 1,7 millió APU-t adott el az asztali, és 9,6 milliót a mobil szegmensben, továbbá az eredményeket 4 millió északi hídba épített IGP toldotta meg. Az Intel az asztali piacon 18,5 millió, míg a mobil szegmensben 43,5 millió IGP-vel rendelkező processzort szállított le, míg a vállalat vezérlőhídba épített grafikus megoldásaiból 15,9 millió kelt el.

Azóta történt

  • Enyhén megzuhant a GPU-piac

    A HDD-k magas árazása nem tett jót az eladásoknak. Az előző negyedévhez képest egyedül az AMD növelte piaci részesedését.

  • Ismét gyengült a GPU-piac

    A HDD-k árazása még mindig probléma, az előző negyedévhez képest viszont az AMD és az S3 növelte piaci részesedését.

Előzmények

Hirdetés