Érdekesség: Mennyire hangos egy szerver?

A napokban számoltunk be az Intel legújabb, Xeon Phi szerverekbe szánt gyorsítókártyájáról. A hírhez tartozó fórumtémában tntmax fórumozón belinkelt egy videót arról, mennyire hangos egy ilyen hardverrel megrakott, úgynevezett rack szerver. Biztosan vannak olyan olvasóink, akik számára ez a legkellemesebb zaj a világon, másokat pedig a hallatán kiver a hideg verejték, de valószínű, hogy a legtöbben nem találkoztak még hasonló géppel akcióban – nem tudják mennyire hangos vagy éppen csendes.

2U szerver elején 12 merevlemezfiókkal, utána rengeteg ventlátorral, alaplappal és táppal
2U szerver elején 12 merevlemezfiókkal, utána rengeteg ventlátorral, alaplappal és táppal [+]

Mielőtt lelőnénk a poént, számoljunk egy kicsit. Egy általános rack, vagyis fiókos szerver nagyjából 480 mm széles, legfeljebb 730 mm mély, magassága pedig 44,5 (1U) mm vagy ennek egész számú többszöröse. Ventilátorai segítségével a friss levegőt elöl, merevlemezes dobozain keresztül szívja be, majd hátul engedi ki a processzorok és egyéb komponensek által felmelegítve. A PROHARDVER! jelenleg egy dupla magas, tehát 89 milliméteres, vagyis 2U szerverről üzemel, ez egy átlagos miditorony háznál kisebb térfogatot jelent. Miközben a gyomrában négy darab komoly processzor, rengeteg memória, hat merevlemez és dupla (redundáns) táp csücsül, mindez nagyjából 600 wattos fogyasztással. Ebből már sejthető, hogy milyen hangja lehet. Bizony, egyáltalán nem csendesek a szerverek, sőt terhelés alatt kifejezetten zajos jószágok, hangjuk eléri a 80-90 decibelt, ami megfelel egy forgalmas, budapesti utca szintjének.

És ezek a fiókos szerverek rendszerint többedmagukkal nagy szerkényekben laknak, a komoly szervertermekben, adatközpontokban pedig rengeteg ilyen szekrény dolgozik. Lapos, 1U szerverből nem gond 300 wattos fogyasztásút összerakni, egy teljes, 42U (vagyis 189 cm) magas torony felemészthet akár 10 kilowattot is, több száz szekrényes szervertermek energiaigénye pedig megawattokban mérhető. Ennek az energiának a nagy része hő formájában jelenik meg, aminek kezelése komoly feladat elé állítja a szakembereket. A kisebb szervertermek beépített légkondicionálást kapnak, és folyadékhűtéses megoldások is léteznek. Alább egy légkondicionált szerverterem látható - tessék megfigyelni az alapzajt!

Azóta történt

Hirdetés