Megújul az AMD FX-4130-as processzor

Az AMD a Vishera lapkára épülő FX szériás processzorokat az előző évben mutatta be, és ezzel párhuzamosan fokozatosan leálltak a Zambezi chipre épülő FX CPU-k forgalmazásával. A Vishera kódnevű megoldásra azonban eddig csak négy termék épült, de még mindig nincs 100 dolláros verzió, amire igazából szükség lenne. Amíg a korábbi generációs FX processzorok léteznek, addig ebből nincs gond, de ezek gyártását lényegében leállították, így érkeznie kell egy új lapkára épülő FX processzornak is.

Az AMD igazából nagyon egyszerű döntést hozott. A korábban megjelent FX-4130-as CPU-t gyakorlatilag felújították. A régi név tehát új terméket rejt, amely a Vishera kódnevű lapkára cseréli a korábbi Zambezi chipet. A lényegi specifikációk nem változtak. A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő megoldás négy magot, vagy másképp fogalmazva két modult tartalmaz, melyek órajele 3,8 GHz, de a Turbo Core 3.0 ezt 3,9 GHz-re emelheti. A Bulldozer modulokat természetesen a Piledriver architektúrára épülő fejlesztések váltják, így azonos órajelen is lehet némi teljesítménynövekedés az extra képességek mellett.

A Socket AM3+ tokozású termék modulonként 2 MB-os másodszintű gyorsítótárat használ, míg a harmadszintű gyorsítótár mérete 4 MB. Az integrált kétcsatornás memóriavezérlő 1866 MHz-es modulokat kezel, míg a northbridge órajel 2,2 GHz. Az AMD a felújított FX-4130-as processzort a 125 wattos TDP osztályba sorolja, a listaára pedig 101 dollár. A név alapján az új modellt nehéz megkülönböztetni a régitől, de kiderítettük, hogy a Vishera lapkára épülő verzió OPN kódja FD4130WMHKBOX lesz, vagyis ezt az adatot kell keresni a termék dobozán. Összehasonlításképpen a régi FX-4130-as processzor esetében az AMD az FD4130FRGUBOX kódot használja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés