Megújul a GeForce GTX 460?

Már bizonyos, hogy érkezik a Geforce GTX 580, ám a termékskála az ünnepi rohamok előtt nem csak itt frissül. A gyártópartnerek jelentős problémákkal küzdenek a GeForce GTX 460 768 MB forgalmazása miatt, hiszen a termék ára a megjelenéskor bejelentett árcédulához képest mára jelentősen lecsökkent. Jobb helyeken már 160 dollárért elvihető egy alapórajelen működő kártya, ami a 130-140 dolláros áron kínált GeForce GTS 450 eladásaira nagyon kedvezőtlenül hat, hiszen az utóbbi termék érezhetően lassabb a nem sokkal drágább testvérmodellnél.

Hirdetés

Az NVIDIA átgondolta a helyzetet és várhatóan november közepén lecserélik a 768 MB memóriával felszerelt GeForce GTX 460-as modelleket egy SE jelzésű változatra. Az újdonság már 1 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memóriát kap, ami a marketingértékek szempontjából számottevő előrelépés, mivel a legtöbb vásárló többnyire a memória mennyisége alapján dönt két kiszemelt termék között. Itt a frissen bemutatott Radeon HD 6850-hez képest hátrányban volt a GeForce, amit természetesen korrigálni kellett. A GTX 460 SE továbbra is a GF104-es lapkára épül, ám az eddig megszokott 336 CUDA mag helyett 288 aktív egység lesz benne. A vállalat ezt úgy éri el, hogy a chipben található nyolc darab streaming multiprocesszorból kettőt letilt, ennek megfelelően a textúrázó csatornát száma is 48-ra csökken. A teljes szélességű memóriabusz miatt azonban pozitív változás is lesz, mivel az összes ROP blokk aktívan dolgozik, ami összességében előnyösen hathat majd a teljesítményre. A mag- és shaderórajel 650 illetve 1300 MHz-re változik, míg a memórialapkák effektív frekvenciája 3400 MHz lesz. A teljesítményről pontos adat nincs, de a paraméterek alapján nagyon valószínű, hogy ha nem is sokkal, de felülmúlható a 768 MB-os GeForce GTX 460 sebessége, így ki lehet szabni egy magasabb 175-180 dollár körüli árcédulát, ami már nagyobb differenciát eredményez a GeForce GTS 450-ekhez képest, vagyis a partnerek legfőbb problémája meg lesz oldva.

NVIDIA GeForce GTX 460 SE
NVIDIA GeForce GTX 460 SE [+]

A GeForce GTX 460 SE a fogyasztás tekintetében nem különbözik a 768 MB-os elődtől, sőt a termékek kiépítése is megegyezik, de ez nem lényeges, mivel a partnerek úgyis egyénileg tervezett megoldásokat jelentenek be. Az SE jelzés nélküli 1 GB-os GeForce GTX 460 minden bizonnyal megmarad a termékkínálat részeként, még akkor is, ha az új termék elhanyagolható mértékben lesz olcsóbb nála. Itt elképzelhető, hogy a gyártók a régebbi modell esetében csak a gyári tuningra fognak koncentrálni, mivel a referenciaparamétereket alkalmazó kártyák alig 10-15 dolláros differencián belül lennének. Lényegében csak a karácsonyi szezont kell kibírni, hiszen hamarosan érkezik a GF114-es lapka, aminek hála újra lehet gondolni az eddigi árazási politikát, és a meglehetősen problémás termékpozícionálásra megoldást lehet találni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés