Hirdetés

Megszületett a kizárólag vistás környezetben működő PCMark Vantage

Az előzetes várakozásoknak megfelelve ma elérhetővé tette teljesen új alapokon nyugvó teljesítménymérő alkalmazását a 3DMark benchmarkokkal híressé vált finn-amerikai Futuremark. A PCMark Vantage a szoftvercég első olyan vállalkozása, melyet már a Microsoft új operációs rendszeréhez, a Vistához optimalizáltak. Olyannyira, hogy a rendszer teljesítményét különböző aspektusok szerint felmérő és összegző program nem is indítható el a korábbi Windows-változatokkal.

Az új fejlesztésű Futuremark tesztprogram a készítők ígérete szerint minden eddiginél objektívebb és pontosabb képet fest a számítógép teljesítményéről, melyet ezúttal sokkal inkább a valós felhasználási körülményeket alapul véve vizsgál. A PCMark Vantage tesztmoduljai így különböző alkalmazási területek köré csoportosulnak, ezek közt van olyan, amely a videók lejátszására és manipulálására helyezi a hangsúlyt, de éppúgy akad játékteljesítményt mérő, zenei anyagok kódolásával vagy éppen szövegkezeléssel és internetes kommunikációval kapcsolatos csomag is. Az új PCMark mindehhez olyan széles körben elterjedt alkalmazásokból használ fel komponenseket, mint az Adobe Photoshop CS2, a Microsoft Word 2007 vagy a Windows Media Player.

A PCMark Vantage a korábbi verziókhoz hasonlóan a tesztmodulok egyenkénti értékelései alapján egy összesített pontszámmal illeti a számítógépet – ez a részeredményekkel együtt egy a korábbinál részletesebb és áttekinthetőbb online felületen böngészhető, illetve itt is lehetőség nyílik az értékek összevetésére az adatbázisban szereplő eredményeket felhasználva. Az új verzió a főbb tesztmoduloktól teljesen különálló merevlemez-benchmarkot kapott, melynek eredménye nem számít bele az összpontszámba, de az online adatbázison keresztül ugyanúgy alkalmas az összehasonlításra.

Az új PCMark licencelése alapvetően a korábbi sémát követi, azaz egy alapfunkciókat nyújtó, korlátozott változat, egy otthoni és nonprofit célokra használható teljes változat és ennek az üzleti felhasználásra szánt verziója is megvásárolható. Lényeges változás ugyanakkor, hogy a korlátozott funkciójú PCMark Vantage Basic csak egyszer futtatható ingyenesen az adott konfiguráción, aki többször akarja ellenőrizni számítógépe teljesítményét, annak 6,95 dollárt (ez ma körülbelül 1200 forint) kell fizetnie az egyszeri futási korlátozás feloldásáért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés