Hirdetés

Megoldódott a veszélyes HP Chromebook 11 tápegységek esete

Bő egy hónappal ezelőtt a HP és a Google közös döntése nyomán ideiglenesen felfüggesztésre került HP Chromebook 11 masina eladása, ugyanis több bejelentés is érkezett a gép tápegységének veszélyes meghibásodásáról, melynek következtében a töltő veszélyes mértékben felmelegedhetett, és akár meg is olvadhatott.

A cégek a már megvásárolt gépek tulajdonosainak egy harmadik féltől származó tápegység használatát javasolták az ügy kivizsgálásáig. Ezt egyszerűen megtehették anélkül, hogy bárkit súlyos anyagi kiadásra késztettek volna, hiszen a szóban forgó Chromebook érdekessége, hogy microUSB csatlakozón keresztül tölthető. Ennek okán egy hasonló csatlakozóval szerelt telefon- vagy tablettöltő is használható erre a célra, sőt akár egy PC USB-s portja is szóba jöhet egy USB-microUSB kábellel összekötve. Mindezt persze nem végleges megoldásként javasolta a gyártó, hiszen a legtöbb esetben a fenti eszközök kisebb teljesítményleadása sokkal lassabb töltést eredményez, mint ami elvárható, és amire a gyári tápegység képes.

A hibás töltőt az L.T.E szállította a HP részére
A hibás töltőt az L.T.E szállította a HP részére

A vizsgálat következtében a két cég arra jutott, hogy visszahívást rendel el a veszélyesnek ítélt, MU15-N1052-A00S típusjelzésű töltők ügyében, mely az USA-ban értékesített gépeket érinti (mintegy 145 000 darabot). A döntés értelmében tehát a HP Chromebook 11 tulajdonosok egy formanyomtatvány kitöltése után új tápegységet kapnak, a régit pedig postafordultával vissza kell küldeniük a gyártó részére, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően gondoskodhassanak a szakszerű megsemmisítésről. Ez a folyamat természetesen egy fillérjébe sem kerül az érintetteknek, a vállalat a postaköltséget is állja. A 9to5google.com szerint a gép értékesítése hamarosan folytatódik, immáron az új töltőkkel.

Az új, LITEON által szállított töltő kívülről is másképp néz ki
Az új, LITEON által szállított töltő kívülről is másképp néz ki (forrás: 9to5google)

Sőt, az oldal már kézhez is kapott egy friss HP Chromebook 11-et, melyben a Google Chromebook Pixeléhez hasonló (annál valamivel kisebb) tápegység lapul, természetesen microUSB-s csatlakozóval. Az új tápot a tajvani L.T.E helyett ezúttal a kínai LITEON szállítja, és paramétereiben ugyanazt tudja, mint a visszahívott egységek (5,25V; 3A).

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Előzmények

Hirdetés