Megjelent az új Itanium processzor

Az Intel Itanium processzor az átlagfelhasználók körében mindig is a hányattatott sorsáról volt ismert. Ez az Oracle-lel folytatott harc során a megcélzott piacra is kiterjedt, de az Intel kivívta a bíróságon az Itanum további támogatását az Oracle részéről. És ha már újra megoldott a szoftveres támogatás, akkor jöhet a hardver is. Az új Itanium processzor a Poulson kódnevet viseli, és a 2010-ben bemutatott Tukwila leváltója lesz. A legfőbb fejlesztés, hogy az Intel 65 nm-ről 32 nm-re ugrott, így komoly gyártástechnológia fejlődés következett be, és a lapkaméret is csökkent az elődhöz képest, méghozzá 546 mm²-re.

Poulson
Poulson [+]

Az új, IA64 architektúrára épülő lapka nyolc processzormagot rejt, ami gyakorlatilag megduplázott mennyiség az elődhöz képest, ám az igazi meglepetés a magokon belül található. Az új architektúrára épülő egységek ugyanis órajelenként akár 12 utasítást is képesek kibocsátani és feldolgozásra továbbítani a végrehajtók felé. Ez szintén duplázást jelent az elődhöz képest. Egy Poulson processzormag ezzel a lépéssel órajelenként négy darab úgynevezett csomagot dolgoz fel, amelyekben három-három utasítás lehet. A csomagokat komoly szabályok szerint kell kialakítani, hiszen ügyelni kell arra, hogy a párhuzamos végrehajtás következtében ne legyen függőség, és ne használják egyszerre ugyanazt az erőforrást. Tekintve, hogy mostantól nem kettő, hanem négy csomagot lehet ráereszteni a magra, az új Itanium hatékony programozása nehézkesebbé vált. A processzormagok továbbra is két feldolgozási szálat futtatnak, és a nagy késleltetéssel járó feladatok mellett váltanak szálat, azaz ez a technika nem hasonlít arra, amit az Intel a Hyper-Threadinget használó processzorok esetében alkalmaz.

A magokhoz 64 kB-os L1 és 512 kB-os L2 utasítás gyorsítótár tartozik, melyet 16 kB-os L1 és 256 kB-os L2 adat gyorsítótár egészít ki. A teljes rendszer 32 MB-os harmadszintű gyorstárral dolgozik, így a lapkában található 3,1 milliárd tranzisztor többsége erre megy el. A Poulson elsőként négy változatban jelenik meg, melyek paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Intel Itanium 9500-as processzorok paraméterei
Típus Órajel L3 cache
TDP fogyasztás
9560 (8 mag) 2,53 GHz 32 MB
170 Watt
9550 (4 mag) 2,4 GHz 32 MB 170 Watt
9540 (8 mag) 2,13 GHz 24 MB 170 Watt
9520 (4 mag) 1,73 GHz 20 MB 130 Watt

A lapkák kompatibilisek az elődhöz használt platformmal, így az Intelnek sok mozgástere nem volt a külső interfészek fejlesztése szempontjából. A QPI link azonban így is gyorsult, így a processzorok között 128 GB/s-os kapcsolat lehetséges, az integrált memóriavezérlő pedig 45 GB/s-os tempóval éri el a DDR3-as memóriákat. Az új Itanium az elődhöz képest 2-2,4x gyorsabb, és a fogyasztása is csökkent, sőt jelentősen javult a terhelés nélkül mérhető energiaigény,ami a Tukwila gyenge pontjának számított.

Az Itanium 9500-as processzorokat már szállítja az Intel a partnerek számára, a listaáruk – ezer darabos rendelés esetén – 1350 és 4650 dollár közé esik. A Bull, a Hitachi, a HP, az Inspur és az NEC néven ismert cégek építenek rá szervereket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés