Frissítve: Mégis engedi az Intel a BCLK tuningot

Homokszem kerülhetett a gépezetbe, vagy csak április elseje kapcsán bújt kóboráram C-3PO áramköreibe (ő tolmácsolta a hírt, hiszen több mint hétmillió közlési formában járatos), de sajnos mégsem lesz BCLK tuning.

Hirdetés

Köztudott, hogy a Microsoft és az Intel stratégiai partnerséget ápol. A tegnapelőtti Build konferencia alkalmából tegnap az Intel is összehívta a részvényeseket, erősítette meg egy, a neve elhallgatását kérő, megbízható forrásunk. A tanácskozás fő napirendi pontja a retail piacon február óta mérhető erős értékesítési visszaesés megtárgyalása és erre való megoldás keresése volt. Természetesen ez az OEM eladásokat nem érinti. Egyelőre csak találgatnak, mi lehet az oka annak, hogy mélypontot értek el a Skylake lapkák eladásai.

Az Intelnél is tudják azonban, hogy az egyben értékesített PC-k piaca erősen csökkenőben van, így mindenképpen meg kell találni a végfelhasználói eladások csökkenésének okát, mert nem támaszkodhatnak kizárólag az OEM eladásokra. Az elemzések rámutattak, hogy a BCLK tuning közelmúltbéli agresszív tiltása miatt bizalomvesztés történt a potenciális vásárlók részéről. Az Intel közgazdászai a mérnökökkel egyetemben arra a következtetésre jutottak, hogy a leggyorsabb, és gazdaságilag optimális megoldás a bizalom visszaszerzése volna.

Mindezt egy gesztusértékű lépéssel, viszonylag kis munka befektetésével érnék el: ismét engedélyeznék a nem K SKU-ba tartozó Skylake processzorok BCLK emeléssel történő tuningját. A részletekről tudni lehet, hogy a Z, H és B sorozatú PCH-k is érintettek, tehát a legegyszerűbb alaplapon is elérhetővé válik a BCLK-tuning. Az Intel szoftveres részlegén a már megszüntetett korlátozással operáló programsorokat már tesztelik, és a következő fontossági frissítés, az ún. priority update során kiadott mikrokódba már be is építik azokat.

SkyOC – lehet, hogy a múlté
SkyOC – lehet, hogy visszakapjuk (forrás: AsRock) [+]

A gyártópartnerek ezt a frissített mikrokódot fogják megkapni, azonban szabadon dönthetnek arról, hogyan és melyik alaplapok esetén használják fel. Az biztos, ezt bölcsen kell megtenniük, hogy házon belül ne állítsanak konkurenciát egy erősebb modelljüknek. A pontos dátumot, hogy ez mikor történik majd meg, egyelőre még nem lehet tudni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés