Hirdetés

Megint nevet vált egy korábbi ATI termék

Nehéz időket él az ATI Technologiest nemrég felvásárló AMD: a videokártyák csúcsmezőnyében lemaradt riválisától, ráadásul az elmúlt időszakban a grafikus megoldások területén gyakorlatilag minden szegmensben vesztett piaci részesedéséből. Ázsiai források most arról számoltak be, hogy a forgalom felfuttatásának reményében új belépőszintű modellel egészítenék ki a Radeon X1000-es termékcsaládot – az újdonság azonban csak nevében lesz újdonság, voltaképpen egy meglehetősen régóta piacon lévő GPU-ra, az RV370-re épül.

Az új belépőszintű modell a Radeon X1050 típusjelzést viseli majd, így a 110 nm-es gyártástechnológiával készülő, 4 pixelfutószalagot, 2 textúrázó egységet és 2 ROP egységet integráló, RV370 kódjelű GPU-t tartalmazó videokártya lesz az egyetlen olyan tagja a Radeon X1000-es szériának, mely nem kínál DirectX 9.0c és Shader Model 3.0 támogatást. A Radeon X300, X550 és X600-as típusokat váltó modell mindettől függetlenül alkalmas lesz a Vista Aero Glass kezelőfelületének megjelenítésére; ez a belépőszegmensben az utóbbi hónapokban elsődleges és szinte egyetlen szemponttá vált.

Az első Radeon X1050 modellek lapértesülések szerint decemberben kerülhetnek a boltokba. A kártyákon lévő GPU és memória egyaránt 400 MHz-en jár majd. Elemzők rámutattak, hogy az RV370-es grafikus processzorra épülő videokártyák átnevezése vélhetőleg pozitívan hat majd a forgalomra, a vásárlók ugyanis így egy régi modellszéria helyébe lépő újdonságot látnak majd a kínálatban. Ezt a gyakorlatot alkalmazta korábban az NVIDIA is, amikor augusztusban piacra dobta az NV44 kódjelű processzorra építkező GeForce 7100 GS típusú videokártyáit. Utóbbi GPU korábban a GeForce 6200-as sorozat alapját képezte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés