Megérkeztek 2010 első különleges pendrive-jai

Év elején az adattárolók világa is megélénkülni látszik, jó néhány gyártó mutatta be mostanában első idei termékét. A Lexar rögtön két pendrive-val indított, amelyek az Echo SE, illetve az Echo ZE nevet kapták. Míg a visszahúzható csatlakozós SE normál méretűnek nevezhető, a ZE igazán parányi hozzá képest. Az USB csatlakozós flash meghajtókat biztonsági mentések készítésére, adatok archiválására ajánlja a Lexar, ezért egy mentések készítésére szolgáló segédprogramot is mellékelnek a tárolókhoz, amivel akár 128 bites AES kódolással is titkosíthatjuk az adatokat, így védve azokat. A cég szerint egy pendrive sokkal egyszerűbben használható ilyen célokra, mint a szokásos külső winchesterek, amikhez általában még külön kábel is kell.

Lacie Echo SE
Lexar Echo SE

Az Echo SE olvasási és írási sebessége 28 és 10 MB/s. A 16, 32 és 64 GB-os változatok ára 90, 140 és 260 dollár körül alakul. A 8, 16 és 32 GB-os Echo ZE modellek pedig 50, 90 és 140 dollárért vásárolhatók meg. A Lexar Echo pendrive-ok az Egyesült Államokban következő hónapban jelennek meg, Európában pedig valamivel későbbre várhatók.

Lacie Echo ZE
Lexar Echo ZE

A LaCie is egy párossal jelentkezett, amelyek a cég kulcs formájú pendrive-jainak sorát gazdagítják. Az érdekes kialakítású tárolók a kulcscsomóra helyezve szinte teljesen el is vegyülhetnek a többi zárnyitó mellett. A CoolKey és a WhizKey fémházzal rendelkezik, ami víz- és karcállóvá is teszi őket. Átviteli sebességük a 30 MB/s-ot is elérheti. A kulcsok 4, 8, 16 és 32 GB-os változatai mellé jár további 4 GB online tárhely is, amely két évig szabadon használható. A CoolKey és a WhizKey két éves garanciával kapható, 4, 8, 16 és 32 GB-os változatai 20, 30, 55 és 100 dollárba kerülnek.

LaCie WhizKey és CoolKey
LaCie WhizKey és CoolKey

Team Group egy kiemelkedően gyors pendrive-ot készített el, amely 2.0-s USB-je mellett eSATA csatlakozóval is fel van szerelve. A négycsatornás kialakítású átvitelnek köszönhetően állítólag 110 MB/s-os olvasási és 40 MB/s-os írási tempóra képes eSATA-n keresztül. Az X092 24 grammos, mérete 83 x 32 x 7 mm. Háromféle tárkapacitással, 16, 32 és 64 GB-os verzióban lesz majd elérhető, de az új modellek árai egyelőre még nem ismertek.

Team Group X092
Team Group X092

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés