Még több érzékszervünkre hatnak a játékok

2005 végén beszámoltunk a Philips egy fejlesztési projektjéről, mely azt a célt tűzte ki, hogy a számítógépes alkalmazások – mindenekelőtt persze a játékok – ne csupán a látvány terén nyújtsanak egyre valósághűbb élményt, hanem a többi érzékszervre is hatva vonják be a felhasználót a virtuális világba. Az amBX névre keresztelt rendszer az idei év elején már szinte kész formájában mutatkozott be, de a forgalmazás megkezdésére egész eddig kellett várni; körülbelül egy hete négy különféle csomag került piacra Európában, az értékesítés az év hátralévő részében fokozatosan az amerikai és ázsiai, csendes-óceáni régióra is kiterjed.


Az idei IFA kiállításon a Philips kevés fókuszterméke kötődik szorosabban
a számítástechnikához – az egyik ilyen az amBX

A Philips persze nem véletlenül nem kapkodta el a premiert, hiszen az újszerű termék sikerét a szoftvertámogatás is döntően befolyásolja. Az amBX jelenleg csak Windows XP SP2 operációs rendszer alatt működtethető, és nem túl sok játék aknázza ki lehetőségeit. A technológia fő támogatója a THQ (Broken Sword: The Angel of Death, Supreme Commander) és a Codemasters kiadó (Overlord, Clive Barker’s Jericho, Turning Point: Fall of Liberty, Rise of the Argonauts, Operation Flashpoint 2, Toca Race Driver 3), de megtalálható az amBX logó a DEFCON és az rFactor dobozán is. A Philips közleménye szerint időközben más fejlesztőstúdiók és kiadók is hozzájutottak a licenchez, vagyis az amBX hamarosan egy sor új és – patchek kiadása után – régebbi játékkal használható lesz. Ráadásként néhány más alkalmazási terület is adódik, például Windows Media Playerhez van olyan beépülő modul, melynek révén a zenehallgatás fényjátékkal tehető hangulatosabbá.


amBX Starter Kit

Az amBX Starter Kit a legegyszerűbb csomag, amely csak világító elemeket tartalmaz. Az USB csatlakozású vezérlőegységet a monitor mögé célszerű rejteni, ugyanis ez a falra vetíti fényét. Az erős vörös, zöld és kék LED-ekből álló fényforrás révén elméletileg több mint 16 millió színárnyalat hozható létre. Ezt egészíti ki két oszlop, melyek két kis fáklyaként gyengébb fénnyel fokozzák a hangulatot. A színek a játék színeihez igazodva változnak, de a felhasználó is sokféleképpen variálhatja, a világítás erőssége pedig fokozatmentesen szabályozható.


amBX ProGamer és Premium Kit

Az amBX ProGamer Kit már hanggal is szolgál. Az oldalsó fényforrások dobozába két-két 2 hüvelykes hangsugárzó került. A 2.1 csatornás rendszer két 40 wattos szatellitje mellé egy 80 wattos mélysugárzó jár. A teljes kiépítést az amBX Premium Kit jelenti, mely még több érzékszervünket látja el ingerekkel. A csuklótámaszban két motor van, melyek változó erősségű, persze a játékhoz igazodó vibrációt keltenek, aki pedig a virtuális száguldozás mellé valódi kötőhártya-gyulladást szeretne, két – szabályozott fordulatszámú, legfeljebb 5000 rpm-en működő – ventilátorral szimulálhatja a menetszelet. A rendszer fokozatos bővítését egy Extension Kit teszi lehetővé, amely csak a csuklótámaszt és a két szélgépet tartalmazza, és a Starter Kithez, illetve a ProGamer Kithez vásárolható meg (önmagában azonban nem lehet használni).

A Philips az amBX különféle kiépítésű változatait rendre 199, 299, illetve 399 eurós, a kiegészítő csomagot pedig 129 eurós ajánlott áron kínálja, az internetes üzletek árai azonban azt mutatják, hogy sok esetben jóval olcsóbban is hozzájuk lehet jutni. A szettek csak PC-vel használhatók, korábban azonban szó esett arról is, hogy ez év végén konzolokra is megjelennek az első amBX-et támogató címek.

Hirdetés