Gyors, de megfizethető rendszerchip a MediaTektől

Hirdetés

A MediaTek az idei MWC-n egy igazán érdekes lapkával dobbantott. Bár az olvasókat sokszor leginkább a technológiai innováció érdekli, a legtöbb felhasználó azonban mégsem csúcskategóriás okostelefont vásárol, ugyanakkor viszonylag nagy a piaca a felsőházba nevező, még éppen hogy megfizethető modelleknek. A korábban bemutatott Helio P10 pont ide való rendszerchip volt, és most megérkezett az utódnak számító Helio P20.

A teljesítményorientált, de azért megfizethető lapkában a processzorrész nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll. Ezek Big.Little koncepcióval lesznek bekötve heterogén többmagos dizájnnal, így a beépített magokból négy 2,3 GHz-en, míg a másik négy valamivel alacsonyabb, de egyelőre nem meghatározott órajelen dolgozik. Az LPDDR4X szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát kínál, és a párosított memória effektív órajele 1600 MHz lehet. Alternatív lehetőség még az LPDDR3 szabványú memória használata, de ez csak egy darab 32 bites csatornával érhető el, tehát komoly limitációkhoz vezet.

Az újdonságban az integrált grafikus vezérlő szerepét egy ARM Mali-T880-as GPU IP tölti be MP2-es konfigurációban 900 MHz-es órajellel. A Helio P20 rendelkezik még két darab 13 megapixels ISP-vel, valamint egy fixfunkciós blokkal a HEVC és a H.264 formátumú 4K-s videókhoz, bár előbbi formátumot csak dekódolni tudja. Természetesen a 3G/LTE modem sem marad ki.

Az új lapkát a TSMC gyártja a 16 nm-es FF+ node-on, vagyis a Helio P20 leginkább azt a szerepet tölti majd be a MediaTek flottájában, amit a héten megjelent Exynos 7870-es SoC jelent a Samsungnak. Ez bizonyos szempontból egy érdekes párharcnak ígérkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés