Hirdetés

Jönnek az összelegózott rendszerchipek

A rendszerchipek piacán viszonylag nagy problémát okoz, hogy a CMOS technológia a végnapjait éli. Bár az alacsonyabb csíkszélességű node-ok folyamatosan érkeznek, de ezek előnyei már nem annyira jelentősek, hogy megérje annak a pénzmennyiségnek a befektetése, amely az átálláshoz szükséges. Persze a legfőbb probléma azzal van, hogy a 28 nm-es node-ok tekinthetők a CMOS technológia gyakorlati végének, vagyis minden kisebb csíkszélességen készült termék drágábban gyártható. Egy új node bevezetésénél persze ez jellemző tényező szokott lenni, de a helyzet most az, hogy a 20 és a 16/14 nm-es node-ok sosem lesznek olcsóbbak, mint a ma elérhető 28 nm-esek.

A chipfejlesztő cégeknek tehát már nem egyértelmű a váltás, mivel annyira kicsi előnyt biztosít például a 14 nm-es technológia a 28 nm-es opciókhoz viszonyítva, hogy nem éri meg a befektetést. Összességében egy teljes rendszerchip hatékonysága csupán elhanyagolható mértékben lesz jobb, így a legfőbb előnyt csupán a lapkaméret csökkenése jelentené, de manapság már ez sem kritikus tényező a legtöbb területen.

A Marvell azonban ezt az iparági nézetet egy picit árnyalja, ugyanis bizonyos részegységek a rendszerchipen belül érezhetően javuló hatékonyságot mutatnak az új csíkszélességre való átállástól. Ilyen például egy nagy teljesítményre tervezett processzormag. Ezzel tulajdonképpen az iparág is egyetért, de manapság a rendszerchipek csak nagyon kis részét teszi ki ez a részegység, így összességében nem éri meg a teljes lapkát újratervezni egy jobb node-ra. Ezzel a Marvell is egyetért, de feltették a kérdést: mi van akkor, ha nem kell a teljes lapkát modernizálni?

A MoChi, azaz Modular Chip architektúrája pont az átállás gyenge pontját célozza. A Marvell szerint 28 nm-ről valóban nem éri meg egy rendszerchipet 20, vagy akár 16/14 nm-re átvinni. A potenciálisan hozható előnyök akár a 28 nm-es dizájn optimalizálásával is elérhetők, és a lapka gyártási költsége továbbra is alacsony maradhat, hiszen egyrészt minimális befektetésre volt szükség a fejlesztéshez, másrészt továbbra is 28 nm-en a legalacsonyabb a tranzisztorokra levetített gyártási költség. Viszont a vállalat szerint az már megérné, ha csak a nagy teljesítményű processzormagot gyártanák 28 nm alatti csíkszélességen, és a lapka többi része maradhatna 28 nm-en. Pontosan ezt kínálja a MoChi architektúra.

A koncepció tulajdonképpen a MoChi összeköttetésekre épül. Ezek közül van soros és párhuzamos interfész is, annak függvényében, hogy lapkák összekötéséhez milyen sebességű interfész ajánlott. Nyilván kis sebességigény mellett érdemes az olcsó soros összeköttetést választani, míg komolyabb várható adatátvitel esetén be kell vetni a drágább, párhuzamos opciót.

A Marvell dolgozik is rajta, hogy bevessék a koncepciót, így készül az AP806-os processzormodul, amely FinFET node-ra épül, és négy darab ARM Cortex-A72-es processzormagot, illetve a rendszerhez tartozó memóriavezérlőt tartalmazza. Ez a lapka önmagában üzemképtelen, de MoChi interfésszel hozzáköthető egy másik lapkához, amely tartalmazza a rendszer működéséhez szükséges további komponenseket. Ilyen lesz az ARMADA 3700, amely további két darab ARM Cortex-A53-as processzormagot, illetve pár egyéb részegységet tartalmaz elsődlegesen a hálózati eszközök igényeinek megfelelően. Az ARMADA 3700 már önmagában is üzemképes, de az AP806-os processzormodullal kiegészítve nagyobb teljesítmény biztosítható.

A Marvell egyelőre csak egy példát hozott, de a koncepció célja alapvetően olyan egybetokozott megoldások készítése, amelyeknél nagy teljesítményű processzormodul viszonylag alacsony befektetéssel átmenthető modern gyártástechnológiára, míg a kiegészítésként szolgáló, többi komponenst tartalmazó lapka vagy lapkák maradhatnak 28 nm-es node-on, hiszen ezeknél a váltás amúgy sem lenne jelentős előrelépés. A MoChi architektúra előnye innen már sejthető is. A legfőbb cél az, hogy biztosítható legyen a jó teljesítmény és energiahatékonyság, méghozzá úgy, hogy közben az előállítási költségek ne nőjenek drasztikus mértékben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés