Hirdetés

Itthon is megvásárolhatók a villódzásmentes 3D képet előállító LG Cinema 3D TV-k

Az LG mérnökei nem riadnak vissza az innovációtól és annyira bíznak saját fejlesztésük sikerében, hogy ezt igazolva képesek a többi gyártótól teljesen eltérő utakon haladni. Ennek bizonyítéka a Cinema 3D TV, ami nem a megszokott aktív záras 3D szemüveg technológiára épít, hanem a mozikból már jól ismert passzív polarizált lencsés változatra, mely mentes a villódzástól és a szemüvegbe épített elektronikától. Úgy tűnik, hogy az új termékpaletta megjelenése végleg száműzi az LG kínálatából a más gyártók által preferált full frame megoldást, és a jövőben a passzív technológiára összpontosít, aminek számos előnye van a shutteres verzióval szemben.

Az első és legfontosabb, hogy passzív technológiát alkalmazva nincs szükség a szemek váltakozó eltakarására, hanem egy polarizált szűrő (ami maga a szemüveg lencséje) választja szét a jobb és bal szem számára vetített képet, tehát a sokszor kritizált "villódzás" ezzel megszűnik – erről a gyártó Intertek és TüV tanúsítványt is szerzett. Hála annak, hogy a jobb és bal szem eltakarására nincs szükség, így az erre szolgáló elektronika és a hozzá tartozó akkumulátor is a múlté, ezáltal a szemüveg sokkal könnyebb (mindössze 16 gramm), olcsóbb és karcsúbb lett. A hangsúly inkább az olcsón van, hiszen míg az aktív szemüvegből 4-5 darab megvásárlása annyiba került, mint egy "gazdaságos" LCD tévé, addig a passzív változatból ugyanekkora mennyiség alig pár ezer forint, tehát az sem akkora probléma, ha véletlenül leesik vagy összetörik. A passzív technológia mellett szól még az is, hogy minimalizálja a szédülés vagy rosszullét kockázatát, továbbá a szemüveg kevésbé rontja a készülék fényerejét (plusz ennek további ellensúlyozására beépítésre került a 3D Light Boost), ezáltal kevésbé fárasztja a szemet.


[+]

Persze hozzá kell tennünk, hogy mint mindennek, a passzív technológia tévés megvalósításának is van hátránya. Ennek oka, hogy panelre húzott speciális FPR filmréteg soronként polarizálja a vetített képet, amit a szemüveg úgy választ szét, hogy az egyik szem csak minden páros, a másik szem pedig csak minden páratlan sort láthat, tehát az egy szemre jutó felbontás kvázi megfeleződik – ugyanakkor a frissítési frekvencián ez nem változtat, nem úgy, mint az aktív shutteres megoldás.


[+]

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ily módon elszenvedett felbontáscsökkenés megfelelő távolságról nézve (2-3 méter) egy 55"-es tévén már nem feltűnő, míg a 2D-s tartalom vetítésénél a szűrő egyáltalán nem szól bele a képtartalomba, egyáltalán nem is látható. A 3D tartalmak vetítésénél az áthallás (crosstalk) effektről is szólnunk kell pár szót. Míg az aktív technológiánál sok múlik a szemüveg és tévé pontos szinkronján is, addig a passzív megoldás esetében csak a panel a meghatározó ebből a szempontból. A bemutató során ezt is alkalmunk volt megfigyelni, és megállapítottuk, hogy ezen a téren a passzív technológia jól vizsgázott, ugyanakkor még itt is fel lehet fedezni a crosstalkot jellemző szellemképet, ha direkt ezt keressük, de normális használat közben (filmnézés) nem lehet észrevenni.

Újdonság, hogy az LG Cinema 3D-ben már megtalálható a 2D-3D konverter, amivel bármilyen műsort 3D-re konvertálhatunk, nem kell kifejezetten 3D-s tartalmakat beszereznünk. Ami a tévécsaládot illeti, bizonyos típusokban már megtalálhatók lesznek az internetközeli Smart TV funkciók, de a kínálat ezen a téren még nem teljes, folyamatos bővítés alatt áll.

A tévécsalád egyelőre négy tagból áll, LW650S, LW570S, LW5500, LW4500, melyből ez utóbbi kettő más megvásárolható, az első kettő, drágább modell pedig folyamatosan kerül bevezetésre. A tévék ára 42 hüvelykes méretben rendre 384 990 Ft, 354 990 Ft, 339 990 Ft, 314 990 Ft.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés