A lézerprojektoros virtuális billentyűzet után most "egér" is érkezhet

Hirdetés

A Kickstarter közösségi kalapozós portálon gyűjti a támogatóit a Serafim csapata az ODiN Aurora névre hallgató termékkel, ami nem mást, mint egy virtuális, azaz asztalra vetített "egér" lenne. Lényegében egy olyan USB-s eszközről van szó, amilyet korábban láthattunk már billentyűzet formájában: a beviteli részleget egy apró eszköz az asztallapra vagy bármilyen sík felületre vetíti 8 x 8 centiméteres területen, ujjainkkal pedig ezen a felületen kell navigálnunk, amit egy infravörös érzékelő figyel és értékel ki, majd továbbítja a számítógép felé.

Eltekintve attól a kisebb logikai bukfenctől, hogy az ODiN inkább touchpad, mint egér, van némi kétségünk hasznát és használhatóságát illetően, főleg ami a játékokat illeti, mert hogy a videós prezentációban ez is szerepel – ez itt megtekinthető –, beágyazása tiltva van. Noha a gyártó kényelmes használattal, a könnyű, mindössze 40 grammos tömeggel, és kompakt méretek (5 x 4 x 2 cm) révén egyszerű hordozhatósággal kecsegtet, hasonló elven működő "vetítős billentyűzetet" már tesztelünk korábban.

Annál kiderült, hogy csak megkötésekkel használható, nem helyettesíti a hús-vér valódi terméket, és valószínűleg ez az ODiN Aurora esetében is igaz lesz, mivel a fizikai határok hiánya (mint a touchpad széle, a gombok körvonala), amelyeket normál esetben ujjunkkal érzékelünk, most nem fogja megkönnyíteni a munkát. Mindenesetre az ODiN legalább többujjas bevitellel kecsegtet, ami lehetővé teszi a különféle gesztusok bevitelét Windows és Mac OS X alatt egyaránt.

A projekt tervezői 50 000 dolláros célt tűztek ki, ami könnyedén összejött, hiszen 39 nappal a projekt zárása előtt már 66 000 dollár felett jár a számláló. Mindenesetre nekünk vannak kétségeink arra vonatkozóan, hogy a termék kifejlesztéséhez valóban szükséges-e ekkora összeg, hiszen az alapok és maga a technológia sem újdonság. Ráadásul az eszköz nem kifejezetten olcsó, hiszen a legolcsóbb támogatási konstrukcióban is 49 dollárt kérnek, ez pedig közel 14 000 forintnak felel meg, amiből egy márkásabb egeret is lehet már vásárolni. Amennyiben összejön a 100 000 dollár, úgy egy hordozótasak is jár majd az eszköz mellé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés