Letölthető a Windows 10 előzetese

A Microsoft a tegnapi napon bejelentette a Windows 10 operációs rendszert, melynek már letölthető az előzetes verziója. Bár ez a szoftver még nincs kész, így csak próbaképp érdemes ránézni, a vállalakozó kedvű vagy kíváncsi felhasználók számára összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a telepítéssel kapcsolatban.

Hirdetés

A beszerzést az alábbi oldalon kell kezdeni. Ha rendelkezünk Microsoft fiókkal, akkor az egész rendkívül egyszerűen megoldható, ellenkező esetben viszont előbb regisztrálni kell. A Microsoft egy 32 bites és egy 64 bites opciót kínál az operációs rendszerből. A hardverigény megegyezik a Windows 8.1 előzetesének alapvető követelményeivel.

A letöltött lemezképet ki lehet írni DVD-re, de előzetes verzióknál talán hasznosabb egy USB pendrive-on keresztül megoldani a telepítést. Az alábbi alkalmazás erre tökéletesen alkalmas, az ne zavarjon meg senkit, hogy hivatalosan a Windows 7-hez készült. Mivel előzetesről van szó, így a korábbi Windows 7, 8 és 8.1 frissítésével annyira nem ajánlatos élni, tehát ebben az esetben hasznosabb a friss telepítés. Ez szokás szerint olyan egyszerű lesz, mint a korábbi Windowsok esetében.

Az első kritikus tényező egy tesztre készült operációs rendszer esetében a driverek kérdése. A Windows 10 nagyon sok eszközt alapból felismer, illetve fontos kiemelni, hogy az előzetes verzió a legtöbb felület szempontjából a Windows 8.1-re hajaz, tehát az utóbbi operációs rendszerhez készült meghajtók jók lesznek az aktuálisan elérhető Windows 10-re is.

A grafikus meghajtók szempontjából az AMD megerősítette, hogy a legújabb WHQL aláírású Catalystet már tesztelték Windows 10-re is, így ezt nyugodtan telepíthetik a felhasználók. Az Intel és az NVIDIA tesztet ugyan nem végzett, de mindkét cég elmondta, hogy elméletben semmi akadálya a legújabb Windows 8.1-hez készült WHQL driverek működésének.

A Windows 10 előzetes verziójából egyébként rengeteg újítás ki van hagyva, így például nem kapta meg az új WDDM felületet, vagy éppen az új DirectX API-kat. Ezeket, illetve a többi fontosabb újítást egy később érkező előzetes tartalmazza majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés