Ultrabook-munkaállomás oximoront villantott a Lenovo

Hirdetés

Úgy tűnik a Lenovónál nem kímélik az ortodox ThinkPad hívőket, tovább forgatják a kést a szívükben. A klasszikus, ThinkPad T széria után most a komoly munkára szánt W-s munkaállomás család is vékony, "s" utótagú modellel indít. Ugyanis Victor Rios, a Lenovo vezérigazgató szerint a felhasználók kérésére hozták létre a nagy teljesítményű, de mégis könnyű laptopot, ami nem csak az irodában, hanem a terepen is megállja a helyét, ráadásul szép és funkcionális. Valljuk be őszintén, ezek a fogalmak eléggé furán hatnak egy mobil munkaállomással kapcsolatban.


[+]

Mindenesetre az olyan modern megoldások, mint az NVIDIA Maxwell és az Intel Broadwell architektúrája új szintre helyezik a notebook (és PC) hardver fogyasztását, szóval az Ultrabook-munkaállomás fogalom is értelmet nyerhet. Az Autodesk University 2014 konferencián bejelentett ThinkPad W550s gépháza mindössze 22,4 milliméter vastag lesz, tömege pedig 2,27 kilogrammról indul, ami 15,6 hüvelykes képernyőméret mellett egészen alacsony értéknek számít. Bevetették a Power Bridge technológiát is, tehát a notebooknak van egy belső és egy külső akkumulátora, az utóbbi menet közben cserélhető. Arról sajnos nincs információnk, hogy az akár 13 órás üzemidő milyen akkukonfigurációval érhető el.


[+]

Egyelőre a beépített processzorról is csak annyit tudni, hogy ötödik generációs Core i lesz, a pontos típusokról, de még a magok számáról sem volt szó a hivatalos közleményben. Az NVIDIA Quadro K620M grafikus alrendszer képességei sem ismertek, valószínűleg a középkategóriás K610M Maxwell architektúrára épülő utódjáról lesz szó. Hozzá akár 3K felbontású, IPS paneles kijelző is kapcsolódhat, igény szerint érintésérzékeny felülettel. A vékony gépházról hiányzik az optikai meghajtó és az Express Card bővítő, de kapunk Smart Card olvasót és nagy örömünkre visszatértek a Trackpoint pöcökegér fizikai gombjai.

A ThinkPad W550s megjelenése mellett a W540-es modellcsalád is bővült. Az új W541 negyedik generációs Core i7 Extreme processzorral és csúcskategóriása NVIDIA Quadro K2100M grafikus alrendszerrel érkezik majd, melléjük 3K felbontású kijelző társul. A fenti videó alapján a ThinkPad W541 nem vékony Ultrabook lesz. Megjelenéssel és árazással kapcsolatos információkat egyelőre nem közölt a Lenovo. Bízunk benne, hogy rövidesen hagyományos vastagságú ThinkPad W550-öt vagy W550p-t is bejelentenek majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés