Lelassul a memóriapiac

A DRAMeXchange friss adatai szerint DRAM-piac érezhető sebeket szerez a PC-s eladások visszaesésével, így a manapság általánosnak tekinthető 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok 16 dolláros áron szerezhetők be. A 2 GB-os modellek is kicsivel 10 dollár alá estek, ami egészen alacsony ár. Ilyen helyzetben a gyártók a nagyobb kapacitású modulok szállítását helyezik előtérbe, amivel a memórialapkák eladását próbálják legalább egy picit felfuttatni, hiszen könnyen kitalálható, hogy dupla akkora kapacitáshoz kétszer annyi lapkát kell felhasználni, így a raktárak nagyobb tempóban ürülhetnek.

Az árak csökkenése elvileg jó a fogyasztóknak, de emlékezhetünk, hogy idén a memóriaválság már sikeresen kivégezte az Elpida néven ismert céget, vagyis hosszútávon a vásárlók is kevesebb alternatívából választhatnak – ez viszont rossz. Ráadásul a cégek a csökkenő kereslettel a fejlesztéseket is egyre kevésbé tudják finanszírozni. A TrendForce elemzése szerint még a piacvezetőnek számító Samsung is csökkenti a kiadásait.

A következő évben a Hynix és a Samsung memóriái főleg 30 nm-es osztályú gyártástechnológián készülnek, és a 20 nm-es osztályú termékeknek kisebb szerep jut. A Samsung a 20 nm-es osztályú gyártástechnológiát elsősorban a szerverekbe és a mobil termékekbe szánt lapkáknál veti be, míg a többi piacon a 30 és a 40 nm-es osztályú eljárás lesz az uralkodó. Az Elpida felvásárlásával előrelépő Micron a 30 nm-es osztályú gyártástechnológia szélesebb alkalmazásán dolgozik, és a gyártás felfuttatása az elkövetkező hónapokban esedékes.

A legnagyobb vesztese a piaci viszonyok alakulásának a Nanya lehet. A vállalat még tartja magát, de teljesen lemondhatnak a hagyományos PC-kbe szállított memóriákról, és teljes erővel speciális piacokra koncentrálnak, és bérgyártásban is gondolkodnak, ami a kisebb szereplők számára lehet alternatíva. A Powerchip szintén nem áll fényesen, az eladások visszaesése miatt a gyártást havi húszezer waferre korlátozták.

Előzmények

Hirdetés