Lassabban bővíti gyártókapacitását a Samsung és a Hynix

A következő év első felében a vártnál kisebb lehet az igény a DRAM és NAND flash lapkákra.

A Samsung és a Hynix még korábban ütemezte be a gyártókapacitás bővítését, ugyanis a DRAM és NAND flash lapkákból egy ideje nem volt elég a piac számára, ami az árak emelkedéséhez is vezetett elsősorban a DRAM memóriák szegmensében. Utóbbi szempontból még most sem kedvező a helyzet, az igények viszonylag nagyok, amelyekhez nincs meg a kellő gyártókapacitás, viszont a NAND flash lapkák területén már egy ideje túltermelés alakult ki, így aktívan esnek is az árak.

A DigiTimes információi szerint a Samsung és a Hynix a gyártókapacitás bővítését visszafogja, mivel a következő év első felére vonatkozó előrejelzések kisebb igényt prognosztizálnak a vártnál. A NAND flash lapkák esetében az árzuhanás folytatódik, a következő két negyedév során akár 10-15%-kal is, szekvenciálisan értve.

A DRAM lapkák esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, de a negyedik negyedév során már itt is árcsökkenésekre lehet számítani, ugyanis lassan túltermelés alakul ki az iparágon belül. A következő év első felében további árcsökkenésekre lehet számítani, de ezek mértékét most még nehéz meghatározni.

A Samsung hvaszongi gyára
A Samsung hvaszongi gyára

A Samsung a változások miatt lelassítja a V-NAND flash lapkákat gyártó üzemének bővítését, így az új gyártósorok leginkább fél-háromnegyed év múlva lehetnek majd befogva. Az 1ynm-es eljárást használó DRAM memóriákra vonatkozó gyárbővítések jelenleg szünetelnek. A dél-koreai óriáscég eredetileg harmincezer waferrel akarta bővíteni a kapacitását az aktuális negyedévtől kezdve, de ezt a tervet egyelőre elhalasztották.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés