Különleges Radeonok áradata

A GeForce kártyák tegnap támadták le a piacot, ám az AMD partnerei sem pihennek, és tartogatnak még meglepetéseket a nyár végére. Ezúttal a PowerColor, a Gigabyte és az XFX került reflektorfénybe. Az utóbbi gyártó a korábban már bemutatott Radeon HD 5970 Black Edition Limited modellt indította hódító útjára, mely egy luxuskategóriába nevező versenyző lesz. Az Asus méregdrága megoldását mi is leteszteltük, és a hasonlóan borsos árazást viselő XFX-es kártya is ezt a teljesítményszintet képviselheti. Ennek megfelelően a potenciális vásárló a világ leggyorsabb grafikus kártyáját szerezheti meg, ha hajlandó 1200 dollárt fizetni a limitált szériás újdonságért.

XFX Radeon HD 5970 Black Edition Limited
XFX Radeon HD 5970 Black Edition Limited

Az XFX egyébként igazán nem aprózta el a csomagolást. A kártya egy fegyvernek látszó dobozban érkezik, ami mellé bekerült egy dizájnos táska és számos átalakító is. Fontos megjegyezni, hogy az Asus és a Sapphire luxusmegoldásával szemben az új jövevény már a hatmonitoros Eyefinity konfigurációt is támogatja, hiszen a hátlapon hat darab mini DisplayPort várja a kijelzőket.

XFX Radeon HD 5970 Black Edition Limited
XFX Radeon HD 5970 Black Edition Limited

A Gigabyte – a fenti termékkel ellentétben – egy halandók számára is elérhető Radeonnal jelentkezik. A GV-R577SL-1GD típusjelzésű VGA a Radeon HD 5770-es modellre épül, és teljesen passzív hűtés alkalmaz. A rendkívül méretes, hővezető csövekkel tarkított alumínium borda biztosítja a megfelelő hőelvezetést, ám a termék mérete ettől meglehetősen nagy lett. A Juniper lapkát használó kártya követi az AMD referenciaajánlásait, aminek köszönhetően a 40 nm-es eljárással készülő chip 800 shader processzort és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát rejt, melyek 850 Mhz-en ketyegnek, míg az 1 GB kapacitású fedélzeti memória a GDDR5 szabványra épül, és effektív 4,8 GHz-en üzemel.

Gigabyte GV-R577SL-1GD
Gigabyte GV-R577SL-1GD

A DirectX 11-gyel kompatibilis megoldás hátoldalán egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenet található, így a hárommonitoros Eyefinity alkalmazása sem akadály. A Gigabyte újdonsága a hónap végén kerül az üzletekbe, az árazásról azonban még nem nyilatkozott a gyártó.

A PowerColor egy alacsony profilú Radeon HD 5750-nel frissít, ami gyakorlatilag megegyezik a teljes méretű megoldásokkal, ám a kisebb házakban is használható. A kártyán található 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Juniper lapka 720 shader processzort és 36 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát tartalmaz, a magórajelet pedig 700 MHz-re állították a tervezők. A GDDR5 szabványra épülő fedélzeti memória 1 GB-os kapacitást kínál, és 4,6 GHz-es effektív frekvencián ketyeg.

PowerColor Radeon HD 5750 Low Profile
PowerColor Radeon HD 5750 Low Profile

A gyártó két hátlapot is mellékel a D-Sub, DVI és HDMI kimenettel rendelkező kártyához. A kisebb változat használata mellett természetesen el kell búcsúzni a D-Sub csatlakozótól, de ez manapság már nem okozhat kellemetlenséget. Fontos megjegyezni, hogy a hónap végén megjelenő termék nem támogatja az Eyefinity technológiát, mivel nem rendelkezik DisplayPort interfésszel.

Az előbbi bekezdés végén említett követelmény a monitorok oldaláról is megterhelő lehet, hiszen kevés kijelző alkalmaz DisplayPort bemenetet. Erre jelent megoldást a PowerColor átalakítója, ami egy DVI kimenetet kínál fel. Az eszköz úgynevezett aktív megoldás, azaz az AMD meghajtója is el fogja fogadni. A kiegészítő megjelenése a következő hónapban esedékes, az árcéduláról azonban nem számolt be a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés