Külön nevet érdemelne az új AMD Catalyst is

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 15.7-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8.1 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200, 300 , illetve Fury szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanez igaz a Windows 8-ra is, amelyet Windows 8.1-re kell frissíteni. Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A szokásos hibajavítások mellett az AMD nagyrészt újraírta a meghajtó fontosabb részeit. Többek között elérhető az OpenGL 4.5 támogatása, illetve a megújult az OpenGL és a DirectX meghajtója. Utóbbi több fontosabb változást kapott, így például csökkent a többletterhelése, illetve a memóriaallokációk törlése felgyorsult a WDDM felületen keresztül. Emellett változott a memóriamenedzsment is. Utóbbi működéséről nincs sok adat, de úgy néz ki, hogy ez az első verziója a mostantól minden GCN-es Radeonra engedélyezett memóriakímélő funkciónak. Ezek mellett frissült a Mantle meghajtó is, elsődlegesen az ILC-re, azaz a speciális shader fordítóra vonatkozóan.

Hirdetés

A Catalyst 15.7 bevezeti a Frame Rate Target Control, vagyis az FRTC nevű szolgáltatást, amelyen belül korlátozható lenne a programok futtatási sebessége. Utóbbi akkor hasznos, ha egy alkalmazás már bőven 100 képkocka/másodperces tempóval fut, de valójában ebből az elterjedt 60 Hz-es kijelzők csak 60 képkocka/másodpercet képesek megjeleníteni. Ilyenkor korlátozható lenne a sebesség a kijelzők frissítési frekvenciájára, vagy más tetszőleges értékekre, így a hardver csak annyi képkockát számolna amennyit valóban látni lehet.


[+]

A DirectX 10 és 11 API-ra írt alkalmazásokban működő FRTC jelenleg 55 és 95 képkocka/másodperc között paraméterezhető, de nem egyértelmű, hogy milyen hardvereken működik. Az AMD hivatalos álláspontja az, hogy a funkció csak a 260-as vagy jobb, illetve 300-as Radeon sorozathoz készült. A meghajtó leírása azonban minden GCN-es Radeon VGA-ra vonatkozik, vagyis elvileg általánosan működik. Ezzel kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy az AMD a funkciót nem akarta letiltani az amúgy elvileg támogatható hardvereken, de a fentebb említett álláspontjukat fenntartják, miszerint az FRTC-t a 260-as vagy jobb, illetve 300-as Radeon sorozathoz készült, tehát ezekkel fog úgy működni, ahogy eltervezték. Bajt persze nem okoz az aktiválása, így lehet próbálgatni. Tekintve a szolgáltatás jellegét és működését ez egyfajta kommunikációs stratégia lehet, hiszen nem mindenkihez fog eljutni az az információ, hogy az FRTC minden GCN-es Radeon VGA-n aktiválható.

Megújult a virtuális szuperfelbontás, azaz a VSR támogatása is, amelyet az AMD az előző év végén kiadott 14.12-es Omega Catalyst meghajtóban vezetett be. Ez továbbra is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az adott programot a natív felbontásnál részletesebben számoltassák ki, majd azt a képet a rendszer visszakonvertálja a natív felbontásra. Ez az újítás azonban mostantól hivatalosan is működik a 260-as vagy jobb, illetve 300-as Radeon sorozatú VGA-kkal, illetve a Kaveri, Godavari és Carrizo APU-kkal.


[+]

Ezúttal is megjegyzendő, hogy ez a hivatalos kommunikáció, de a meghajtó leírása azonban már minden GCN-es Radeonra vonatkozik a támogatás. Valószínűleg ugyanaz a helyzet áll fent, ami az FRTC szolgáltatásnál.

A kijelzőkezelés szempontjából megújul a FreeSync támogatása, amely a VESA A-Sync technológiáját támogató monitorokkal üzemképes. Mostantól a szolgáltatás CrossFire konfigurációk esetében is elérhető.

Az új Catalyst számos játékhoz új, illetve frissített profilokat is kínál, illetve általános teljesítménynövekedést is hoz. Az AMD 7%-os extra tempót mért a Far Cry 4 alatt, illetve 10%-ot Tomb Raiderben az előző WHQL meghajtóhoz viszonyítva. Mivel általánosan módosult az OpenGL és a DirectX meghajtó, így más programokban is lehetséges sebességnövekedés, de ezt az AMD idő hiányában nem mérte ki, azaz a tempó kiértékelése a felhasználókra marad. A változások jellege miatt elsődlegesen a minimum teljesítmény esetében várható növekedés, illetve a programok futtatásának folyamatossága javulhat.

Fontos kiemelni, hogy az új Catalyst nagyon sok változást hoz, így az AMD kiemelten ajánlja az előző Catalyst eltávolítását a Catalyst Install Manager modul használatával, és egy újraindítás után kell telepíteni az új csomagot.

A legújabb Catalyst 15.7-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A Steam platformról való frissítés a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés