Körvonalazódik a GeForce GTS 450 teljesítménye

Hirdetés

A távól-keleti kollégák ismét világelsők az érkező termékekről kiszivárogtatott információk versenyében, ugyanis a hamarosan bemutatkozó GeForce GTS 450 teljesítményét sikerült valamilyen szinten behatárolni. Bár egyelőre csak egy 3DMark Vantage eredményre futotta, de pár héttel a megjelenés előtt, aligha lehetne többet várni. A termék a GF106-os lapkát használja, amiről már korábban napvilágot láttak a kémfotók. A GPU mérete 240 mm² körül alakul, ami jelentősen nagyobb a konkurens Juniper 170 mm²-es kiterjedésénél. Ez persze csak akkor probléma, ha nincs teljesítmény az extra tranzisztorok mögött. Az eddigi eredmények szerint az újdonság hozzávetőleg 10%-kal marad el a Radeon HD 5770 sebességétől, ám ezt a következtetést csak a Futuremark tesztprogramjában elért pontokból sikerült levonni, így a játékokban mért tempó továbbra is kérdéses.


GeForce GTS 450 3DMark Vantage eredmény (forrás: vga.zol.com.cn) [+]

A GeForce GTS 450 specifikációi is kellően világosak. A terméken használt GPU a sikeresnek mondható GF104 leszármazottja. Ennek megfelelően egy streaming multiprocesszor 48 darab CUDA magot és 8 textúrázó csatornát tartalmaz, és a lapkában összesen 192 CUDA mag és 32 textúrázó kapott helyet. A GPC (Graphics Processing Cluster) blokkok számáról nincs konkrét információ, de várhatóan két részre van osztva a rendszer, mert a Fermi architektúra újítása a raszter motor szétvágása, így a beépített blokkok külön setup rendszerrel rendelkeznek. A GF106 esetében a szűk keresztmetszetek elkerülése végett az órajelenkénti 16 pixel feldolgozása lehet érdemi opció, ami egyetlen raszter motorral lehetetlen lett volna. A GeForce GTS 450 789 MHz-es mag- és 1579 MHz-es shaderórajelet alkalmaz, a GDDR5 szabványra épülő 1 GB-os fedélzeti memória pedig 3760 MHz-es effektív frekvencián üzemel. A memórialapkák 128 bites buszon kapcsolódnak a rendszerhez, így 16 blending egységgel érdemes számolni.

Egy korábban kiszivárgott nyomtatott áramköri terven 192 bites memóriabuszt lehet látni. Ez az információk szerint opciós lehetőség lesz a gyártók számára, mivel az NVIDIA a GF106-os lapkához nem készít referenciamodellt. Ennek megfelelően a partnerek keze semmilyen szempontból nincs megkötve, így olyan terméket kreálnak a GeForce GTS 450-ből, amilyet csak akarnak. A gond csak annyi, hogy a 192 bit a nyomtatott áramkör költségén megterhelő lehet, továbbá a 1,5 GB-nyi memória alkalmazása sem segít a gyártási költségek lefaragásában, ami a konkurenshez mérten nagyobb méretű chip esetében rendkívül fontos szempont lenne. Valószínűbb, hogy a gyártók a gyári tuning mellett teszik le a voksukat, ami gyakorlatilag semmilyen anyagi befektetéssel nem jár, és mégis lehetséges a magasabb árcédula kiszabása.

Az NVIDIA újdonsága szeptember közepén debütálhat. A zöldek 129 dolláros árat ajánlanak, de referenciamodell hiányában ezt az árazást nem kötelező követni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés