Komoly webes fejlesztéseket eszközöl az Edge böngészőben a Microsoft

A Microsoft a Windows 10-et egy egészen új, Edge névre keresztelt böngészővel is reklámozza, amelyről folyamatosan érkeznek a friss információk. Az egyik legújabb adat, hogy a redmondi óriáscég a Node.js alatt dolgozó, Google V8-as JavaScript motort sajátra cserélte.

Mint ismeretes a Node.js egy olyan szoftverrendszer, amelyben JavaScriptben írhatók szerveroldali alkalmazások. Alapértelmezetten a csomag a Google V8-as JavaScript motorját használja, de ez korlátozó a Microsoft törekvései számára, mivel így nem futtatható ARM processzorokon. A vállalat számára azonban ez kritikus fontosságú a Windows 10 IoT Core verziója miatt is, így módosították a Node.js alapértelmezett konfigurációját és behúzták alá a saját fejlesztésű Chakra JavaScript motort. Ezt egyébként egy wrapperen keresztül tették meg, mivel a Node.js egy független szervezet által kontrollált szoftverrendszer.

Hirdetés

A Microsoft célja, hogy a Node.js alkalmazások minden Windows 10-et futtató eszközön fussanak, és ezért valóban szükség volt a változásra, de a vállalat a kifejlesztett wrapperének forráskódját nyilvánosságra fogja hozni. Utóbbi meglepő, de logikus lépés, mivel a Node.js ezzel a koncepcióval általánosan is elérhető lehet minden olyan eszközökön, ahol a Google V8-as JavaScript motorja nem hozzáférhető.

A Microsoft a Node.js esetében hosszabb távon gondolkodik, így a kifejlesztett wrapper csak egy átmeneti megoldás. Az IoT iparág számára kifejezetten hasznos lenne, ha maga a Node.js függetlenedne a Google V8-as JavaScript motorjától, és bármilyen rendszerrel képes lenne együttműködni. Erre vonatkozóan a redmondi óriáscég komoly erőfeszítéseket tesz a jövőben.

A Microsoft az Asm.js támogatást is beépítette. Utóbbi egy olyan szoftverrendszer, amely lehetővé teszi a nem biztonságos nyelvek futtatását egy zárt környezetben. Konkrétan itt arról van szó, hogy a webalkalmazások elkészíthetők C vagy C++ nyelven, amelyek az LLVM bitkódján keresztül Asm.js-re fordíthatók, vagyis futtathatók lesznek az ezt támogató böngészőkben. Ez az Edge esetében szintén egy fontos lépcső, hiszen az Asm.js támogatására vonatkozóan a Microsoft picit lemaradt a konkurensek mögött, de ezt most behozták. Az Asm.js járulékos előnye a SIMD utasításkészletek támogatásának lehetősége, amely kihasználható lesz a Chakra JavaScript motor alatt.

Az Edge további fontosabb fejlesztése a Dolby Digital Plus támogatása lesz. Ez jelenleg egyedi funkciónak tekinthető, és lehetővé teszi a weboldalaknak a megfelelő szoftver és hardverkörnyezet mellett a jobb hangminőség elérését a böngészőkben lejátszott tartalomra vonatkozóan. Ez lényegében többcsatornás hangképzést, illetve dinamikatartományra vonatkozó kontrollt kínál.

A Dolby összedobott egy demonstrációt is az Edge Dolby Digital Plus támogatására vonatkozóan, amely az alábbi oldalon elérhető. A példa minden WebGL-t támogató böngészőn megtekinthető, de teljes élményt csak az Edge kínál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés