Komoly újításokat tartalmaz a februári Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 10.2-s verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000 és 5000 szériás grafikus kártyákhoz telepíthető.

Hirdetés

A szokásos hibajavítások mellett a meghajtó legnagyobb újítása a CrossFire profilok támogatása. A multi-GPU-s technológiák legnagyobb problémája, hogy a tökéletes működéshez egy alkalmazásprofilra van szükség, ami tartalmazza az adott programhoz legjobban illeszkedő beállításokat. Bár a Catalyst meghajtók meglehetősen sűrűn jelennek meg, egyes programok esetében akár kettő vagy három hónapot is kell várni, amíg a megfelelő paramétereket beállítják a rendszerprogramozók. A CrossFire profilok bevezetésével drivertől függetlenül frissíthető az eszközillesztő alkalmazásokra vonatkozó adatbázisa, így nagyon gyorsan lehet reagálni az újonnan megjelenő szoftverek támogatására. Az első futtatható profilcsomag már letölthető a Catalyst meghajtók hivatalos weboldaláról.


CrossFire és EyeFinity: ütős párosítás [+]

A CrossFire konfigurációt birtokló felhasználók további újítást is kapnak, ugyanis az AMD beépített egy újfajta PowerPlay vezérlést a multi-GPU-s rendszerekhez. Az eljárás a nem használt GPU-t vagy esetlegesen GPU-kat úgymond hibernálja. Az eredmény természetesen függ az adott termék energiaigényétől, de a gyártó mérései szerint egy Radeon HD 5870 CrossFire rendszer akár 12 wattal fogyaszthat kevesebbet. További újdonság, hogy a CrossFireX rendszer ereje már EyeFinity módban is kihasználható, emellett az egyes kártyákon található DisplayPort kimenet már a hangokat képes is továbbítani.

Az AMD teljesítménynövekedésről is beszámolt. A Dirt 2 esetében például 8%-os extra sebesség várható a legtöbb HD 5000 szériás kártya mellett, továbbá a HD 5970 teljesítménye 4%-kal emelkedhet a The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena program futtatásakor. A CrossFire tulajdonosok még a Battleforge és az Unigine Heaven DirectX 9-es módja alatt is kapnak egy kis extra tempót.

Az AMD a Catalyst 10.3-as verziójáról is elárult pár újítást. Az EyeFinity továbbfejlődik és megjelenik az úgynevezett Bezel Compensation, aminek segítségével a monitorok közötti kerethez igazítható a megjelenített kép, így kedvezőbb átmenet állítható be a képernyőkön megjelenő tartalmak között. Ezenkívül lehetőség lesz az EyeFinity konfigurációba kötött megjelenítőket külön kalibrálni. A sztereó 3D támogatásba is belekezd a gyártó. Egyelőre az iZ3D van megjelölve hivatalos partnerként, de más gyártók is csatlakozhatnak, sőt az információk szerint már csatlakoztak is. Az AMD fejlesztési programjában a szemüvegek igényeihez lehet szabni a megjelenítést, így a felhasználó a lehető legjobb minőségben élvezheti a megjelenített 3D-s tartalmakat. A támogatás természetesen a filmekre és a játékokra is vonatkozik. Végül de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy márciustól a Mobility Radeonokhoz is telepíthető a Catalyst, így mondhatni hivatalos támogatást kapnak a mobil GPU-k is. Mivel a mobil piacon az AMD nem a végfelhasználókat tekinti ügyfélnek, a hivatalos támogatás engedélyezése a notebook gyártóján múlik. A legtöbb vállalat már jelezte, hogy szeretne részt venni a programban, de a Toshiba, a Sony és a Panasonic továbbra is a saját drivereiben bízik, így kérvényezték a Catalyst telepítésének a tiltását.

A februári Catalyst szoftvercsomag egyébként javítja a szürkehalálként ismert hibát is az összes referencia kialakításra épülő Radeon kártyán. A meghajtóhoz tartozó dokumentáció és maga a driver letölthető az AMD szerveréről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés