Kinect támogatást kap a Windows

A redmondi óriáscég az elmúlt év nyarán mutatta be a Kinect nevű terméket, mely lényegében egy mozgásérzékelős kamera az Xbox 360-hoz. A rendszert elsősorban a játékok használják, de kétségtelen, hogy számos egyéb módon is kamatoztatható a termék tudása. A Microsoft sosem mondta, hogy a Windows nem fogja megkapni a mozgásérzékelős mókát, de a konkrét időpontot sem jelölték meg. Egy hivatalosnak tekinthető blogbejegyzésen azonban kiderült, hogy a Windowshoz készülő Kinect SDK megjelenése tavaszra van tervezve, vagyis a termék hivatalosan is elérhető lesz a PC-khez.

Az első fejlesztőkörnyezet ingyenes lesz, és főleg hobbi célokra, illetve kísérletezésre lesz alkalmas, de később érkezik egy fizetős verzió is, amire már komplex programok is írhatók. Természetesen nem kizárt az Xbox 360-ra megjelent kinectes játékok portolása sem, de ezt a témát nem feszegette a vállalat.

Kinect, avagy hadonászás a képernyő elött
Kinect, avagy hadonászás a képernyő elött

Egyelőre az is fontos kérdés, hogy a Microsoft milyen terveket szövöget a PC-n a Kinecttel. Közel sem biztos, hogy a játékok kapják a főszerepet, hiszen arra ott van az Xbox 360, így más általános vagy akár üzleti felhasználás is szóba jöhet. Persze kétségtelen, hogy a fizetős Kinect SDK-val bármire felhasználható a rendszer, vagyis játékokat is lehet rá írni. A Kinectben rejlő lehetőségek nagyon tágak, így a Microsoft rengeteg területen kamatoztathatja majd a mozgásérzékelős kamerát.

Fontos megjegyezni, hogy a Kinectet kis idővel a megjelenés után feltörték, és máig elérhető az interneten egy nyílt forráskódú driver a rendszerhez, amit a folyamatosan fejlesztenek is. A Microsoft az információk szerint nem akadályozza majd a nyílt forráskódú megoldások használatát, de terméktámogatás természetesen csak a hivatalos fejlesztőkörnyezethez jár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés