Hirdetés

Kikerül az automatikus frissítés az új Catalyst meghajtókból

A Catalyst driverek egy ideje kínálnak olyan opciót, mely értesíti a felhasználót, ha frissítés érkezik a termékhez. Ekkor egy ablak ugrik fel a Catalyst vezérlőpulton belül. Itt lehetőség van a driver azonnali letöltésére, illetve meglátogatható az alapértelmezett böngészőben a hivatalos weboldal, mely az új drivert tartalmazza. Az AMD bejelentette, hogy ezt a funkciót a 2013-ban megjelenő driverekben megszünteti, mivel találtak benne egy biztonsági rést. A frissítés elfogadásával egy előre tárolt linken keresztül lesznek beszerezve az információk, ám ezt utólag egy specifikusan erre a szituációra írt rosszindulatú program le tudja cserélni egy másikra. Ez potenciálisan támadhatóvá teszi a gépet, hiszen a tárolt link módosításával a felhasználót olyan oldalra lehet irányítani, ami esetleg veszélyes, vagy olyan fájlt is letölthet a rendszer, ami rosszindulatú kódot tartalmaz.

Ez lényegében az egyik legegyszerűbb támadási forma, ami létezik, hiszen kihasználja, hogy a felhasználó nem ismeri azt a weboldalt, ahova a gomb lenyomásával eljut, vagy azt a fájlt, amit esetleg megkap, így alapvetően jóhiszeműen cselekszik. Ehhez hasonló támadási kísérletek millió számra fordulnak elő a különböző weboldalkon, ám szerencsére ma már egyszerű őket kivédeni, hiszen a legfrissebb böngészők és biztonsági szoftverek nem engedik betölteni a veszélyesnek minősített webhelyeket, így figyelmeztetik a felhasználót az oldal lekérése előtt, hogy potenciális veszélynek lehet majd kitéve.


[+]

A Catalysten belül eddig még nem jegyeztek fel ilyen irányú kísérletet, ami érthető, mivel egy grafikus driver vezérlőpultjánál sokkal kézenfekvőbb támadási felületeket is lehet találni, de a potenciális veszély fennáll, így az AMD kiveszi az automatikus frissítés szolgáltatását. A vállalat arra kéri a felhasználókat, hogy tiltsák le az automatikus frissítés lehetőségét a Catalyst vezérlőpult információ menüjének szoftverfrissítés pontjában. Itt lényegében csak a pipát kell kivenni a frissítések automatikus ellenőrzése bejegyzés elől. Az új driverekben, ideértve a legfrissebb 12.11-es béta meghajtókat már nem kell tenni semmit, mivel a szoftverfrissítés lehetősége eltűnt a meghajtóból.

Az AMD alternatív lehetőségként a Valve Steam kliensét ajánlja a kényelmes frissítéshez, de ha ezt nem szeretné telepíteni a felhasználó, akkor az alábbi weboldalon fel lehet iratkozni az AMD Catalyst News hírlevelekre, így a friss driverek megjelenéséről mindig küldenek tájékoztatást, ahonnan azonnal tölthető is a megfelelő meghajtó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés