Kifutó low-end processzorok

Termék: Intel Celeron Socket 370 és AMD Duron
Utcai ár: 8.000 - 10.000,- Ft + áfa

Manapság nem divatos két gigahertz alatti processzorokról beszélni, azonban mégsem nem kell megfeledkezni a régebbiekről sem, amelyek bizonyos alkalmazási területeken még kitűnően helyt állnak, ráadásul még újonnan is hozzáférhetőek. Itt elsősorban a kifutó, gigahertz körüli Socket 370 Intel Celeronokra és AMD Duronokra gondolunk, amik tízezer forint alatt kaphatók.

Természetesen nem a legújabb, legerőforrásigényesebb programok (játékok :) ) futtatásához érdemes ilyen gépet vásárolni, sokkal inkább irodai alkalmazásokra például. Ilyen területen bőségesen elegendő a teljesítményük, ráadásul ha korszerű, gyors merevlemezt és bőséges mennyiségű RAM-ot társítunk melléjük (SDRAM-ban kedvünkre lubickolhatunk, az árát elnézve), akkor kimondottan jól használhatóvá válnak, még a legjabb Microsoft bloatware-ekkel is.

A tuninghívőknek sem kell lemondani kedvtelésükrő, a régi procik között is bőven találni felpiszkálásra alkalmas alanyokat. Leginkább abból lehet kiindulni, hogy a Celeron és Duron alsókategóriás procik, tehát egy lépcsővel magasabb szabványos FSB mindig rendelkezésre áll, még a legtöbb teljesen antituning alaplapban is. Megfelelően választott procival csak a buszsebességet kell feljebb pöccinteni, máris kész a még ütősebb olcsó rendszer. Megjegyzendő, érdemes is ehhez a trükkhöz folyamodni, ha nem teljesen szívbajos a vevő, mert a plusz FSB sokat dob a gép teljesítményén. Tehát jobban teljesít egy 1.0A TuC 1.33-ra húzva, mint egy gyári 1.3-as. Ha pedig ár/teljesítményt nézzük, az új (Socket 478) Celeronokhoz képest jobban állnak a régi rendszerek, mert olcsóbb a proci, az alaplap, a RAM (SD), teljesítményben viszont nem maradnak el annyira egy gagyi alkatrészekkel lefojtott S478-as Celerontól.

Az más kérdés, hogy a kisebb Athlon XP-k pofátlanul olcsóak - igaz, azokhoz már rendes platform dukál, ami megdrágítja a gépet.

Végül néhány konkrét ajánlás is:

Tuning nélkül:
- Intel Celeron 1.1 GHz (Coppermine-128 FCPGA) - régi, Tu procikat nem támogató lapokhoz
- Intel Celeron 1.3 GHz (Tualatin-256 FCPGA2) - újabb, Tu procikat támogató lapokhoz
- AMD Duron 1.3 GHz

Tuningolhatók (moderált tippek, ennél többre képesek általában):
- Intel Celeron 850 MHz (Coppermine-128 FCPGA) - 133-as FSB-n 1133
- Intel Celeron 1.0A GHz (Tualatin-256 FCPGA2) - 133-as FSB-n 1333
- AMD Duron 1.2 GHz (AHLCA széria kell!) - szorzóállítással 1,5 GHz körülre tolható

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés