Hirdetés

Jövőre új modellel bővül a szunnyadó Zalman Reserator vízhűtők családja

A Zalman Reserator neve bizonyára ismerősen cseng minden régi motoros számára. Az ikonikus vízhűtő család első és második generációs tagja könnyen felismerhető a számítógépház mellé helyezhető egyedi, meglehetősen nagyméretű, passzív hőleadóként üzemelő víztoronyról – sajnos a későbbi, XT jelzésű hibrid variáns már nem volt ennyire jellegzetes. A Zalman évek óta nem adott jelet arról, hogy új Reserator fejlesztésébe fogott volna, most viszont megtört a jég, és úgy tűnik, hogy 2013-ra új taggal bővülhet a legendássá vált hűtőcsalád. Hogy a legenda tovább él-e, azt egyelőre nehéz megjósolni, hiszen a koncepciót teljesen újragondolták, aminek eredményeképp az új Reseratort kompakt formába öntötték, így pedig nehéz lenne párhuzamot vonni a korábbi modellekkel.

Ennek oka, hogy a komoly és nagyméretű vízhűtések iránti kereslet már nem hasonlítható össze a korábbiakkal, és a vásárlók érdeklődése inkább a kompakt, könnyen kezelhető rendszerek felé fordult. Ennek következtében a passzivitásról is le kellett mondaniuk a tervezőknek, de legalább vették a fáradtságot, és nem az Asetek, CoolIt vagy Akasa dizájnja közül választottak egyet (ilyenjük ugyanis már van), hanem valamivel izgalmasabb megoldással álltak elő.


[+]

A pumpával egybeintegrált, tükörsimára polírozott hűtőblokk ugyanis nem éppen egy hagyományos kinézetű és felépítésű radiátorral áll összeköttetésben, hanem egy olyannal, ami sokkal inkább hasonlít azokra hőcsöves Zalman processzorhűtőkre, amivel a gyártó megalapozta hírnevét. Persze ez csak a látszat, a Reserator radiátorában megbújó heatpipe-ok valójában vízvezető csatornák, a hőleadás feladatát pedig alumínium helyett radiálisan elhelyezett réz lamellák látják el. A légáramlatról 120 mm átmérőjű, keret nélküli, kék LED-es, PWM szabályozású ventilátor gondoskodik.

A fent vázolt kompozíció a gyártó szerint állítólag 400 watt hőelvezetésére képes hatékonyan, ami azért eléggé merész állításnak tűnik. Árát még nem árulták el, azt viszont igen, hogy 2013 elején lesz elérhető - nyilvánvalóan a januári CES-re tartogatják a hivatalos bejelentést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés