Jelentősen nőhet idén az optikai lemezek ára

Hirdetés

Az optikai tárolók piaca az előző évben nem a növekedésről volt híres, hanem inkább a visszaesésről. Ez olyan mértékű, hogy az iparág szereplői átszervezésbe kezdtek, mely az idei esztendő első felében folytatódik. A japán, valamint a másod- és harmadrendű tajvani gyártók hónapokon belül visszafogják, illetve leállítják az optikai médiák gyártását, ami kellemetlenül fogja érinteni az árakat. Robert Wong, a CMC Magnetics elnöke szerint 50%-os drágulásra lehet számítani az év második felében.

Mindezektől függetlenül a 2012-es évre előrevetített visszaesés végül nem lett ilyen szörnyű. A 10-15%-os elemzői várakozás helyett a piac kevesebb, mint 10%-ot esett, ami a DVD iránti magas kereslettel magyarázható a fejlődő piacokon, illetve a gazdaságilag fejlett országokban a Blu-ray is jól teljesít.

A drágulás alapvetően a kiszálló cégeknek lesz köszönhető, mivel az elkövetkező hónapokban jelentős árcsökkentést hajtanak végre, hogy a meglévő készleteket gyorsan kiszórják. Ez a nagyobb vállalatokat hátrányosan érinti majd, hiszen a versenyt fel kell venni az olcsó termékekkel, de az árak később jelentős emelkedésbe kezdenek majd, amint a kiszálló versenyzők eltűntek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés