J&W M001 nettop – csend a lelke

Hirdetés

Kisméretű, hangtalan, ventilátormentes PC. Minden bizonnyal sokan vágynak ilyenre, hiszen hétköznapi irodai munkához, internetezéshez, esetleg filmnézéshez tökéletesen elegendő lenne egy ilyen összeállítás. Erre a gyártók is ráéreztek, így közülük egyre többen jelentenek be úgynevezett „fanless” PC-ket, melyek csendben teszik a dolgunkat, miközben a fogyasztás sem szökik ez egekbe.
Most a J&W mutatta be saját, 135 x 128 x 45 mm-es méretekkel rendelkező megoldását, ami tulajdonképpen saját fejlesztésű, Nano-ITX méretű alaplapjaikra épül, benne egy Intel Atom D2550, vagy N2600, illetve N2800 processzorral és 4 GB rendszermemóriával.


[+]

Az állítva és fektetve is elhelyezhető M001 típusjelzésű gép nem különösebben mutatós, de sűrűn bordázott, így hőleadó felületként is funkcionáló házában gyárilag nincs merevlemez vagy SSD, csak egy 2,5"-es helyet hagytak szabadon, melybe legfeljebb 3 Gbps-os SATA szabványú tárolót érdemes helyezni – az alaplap ugyanis ezt támogatja. USB 2.0-s kapuból három darab is jutott a házra (egy pár az előlapra, egy darab pedig hátulra), a 3.0-s portokról sajnos le kell mondanunk. Ezen felül a konfiguráció része az SD, SDHC, MMC, MS és MS Pro memóriakártyákat fogadó kártyaolvasó, a Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi modul. Utóbbi az egy darab antennával legfeljebb 150 Mbps átvitelre lehet képes. Kimenetekből az említett USB-ken kívül egy soros port, valamint HDMI, D-Sub és két darab 3,5 mm-es jack áll rendelkezésre.


[+]

A Cedar Trail platform és annak videovezérlője nem túl acélos választás, de a 4 GB memória sokat lendít a használhatóságon (illetve egy SSD sem árthat), így internetezésre és irodai munka elvégzésére alkalmas lehet annak, aki nem csúcsteljesítményt vár el egy ilyen összeállítástól. A videózást szándékosan nem említettük, ugyanis aki komolyabb teljesítményt vár el ezen a téren, annak mindenképpen a D2550 vagy N2800 mellett kell döntenie. Ezekben ugyanis az IGP órajele magasabb, így komolyabb feladatokkal (elméletben Blu-ray lejátszásával) is megbirkózik. Ezen felül ott van még a hangkivezetés kérdésköre, ami döntés elé állítja a leendő vásárlókat; mivel a HDMI-t leszámítva digitális vagy többcsatornás analóg hangforrás nem áll rendelkezésre.

Sajnos a J&W M001 több hiányossággal is küzd, de az ára még megmentheti, ezt azonban a gyártó nem közölte – eddig.

Előzmények

Hirdetés