Az Intel szerint a GPGPU veszélyeket is rejt

Hirdetés

A GPGPU-k piaca manapság a legdinamikusabban fejlődő szegmens. A grafikus processzorok felépítése egyre inkább alkalmassá válik az általános programok kezelésére, amire már láthattunk példát az AMD, a VIA és az NVIDIA termékein is. Egyelőre a transzkódoló szoftverek futtatása a kedvelt, de a GPGPU platformoknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen program megírható ezekre a brutális erővel megáldott lapkákra. Természetesen ez rendkívül kedvező a felhasználó szempontjából, ugyanis a jól párhuzamosítható, nagy számításigényű feladatok elvégzését nem kell feltétlenül a központi egységre bíznia. Ettől függetlenül az új generációs grafikus processzorok némi veszélyt is rejtenek, hiszen ártalmas kódok futtatására is alkalmasak, azaz hamarosan megjelenhetnek az első GPU-n futó vírusok is.

Az Intel szerint a felmerült probléma potenciális veszélyforrás, így a jövőben komolyan kell venni az API és a videokártya driverének megírásánál a biztonsági kockázatokat. Természetesen biztonsági rések mindig lesznek, ám a gyors foltozással elejét lehet venni a bajnak. Jelenleg a grafikus kártyák korlátozott funkciókat teljesítenek, így nem tudnak fájlokat törölni, adatokat lopni, de előbb-utóbb ennek is eljön az ideje. Az etikával foglalkozó órákról kimaradt programozók biztosan megtalálják a módját, hogyan lehet a GPU erejét ártalmasan felhasználni. Különösen jó táptalaj lesz számukra az Intel Larrabee és az NVIDIA Fermi nevű fejlesztése, melyek már számos elterjedt programnyelvet támogatnak, így hamarosan új lehetőségek nyílnak meg a hackerek előtt.

Természetesen az Intel közleménye csupán figyelmeztető jellegű, így pánikra egyelőre semmi ok. A vírusok többsége a jövőben is a központi processzoron próbál majd lefutni, de teljesen világos, hogy a GPGPU-piac veszélyeket is rejt. A legfontosabb a kockázati tényezők minimalizálása, azaz a felmerülő biztonsági rések folyamatos foltozása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés