Továbbfejlődhetnek az egybegépek

Az egybegépek piaca egyre nagyobb teret nyer, és már olyan érdekes koncepciók is érkeznek, mint az ASUS Transformer AIO. Az Intel szerint ennek az ötletnek nagy jövője lehet, de nem pont abban a formában, ahogy az ASUS alkalmazza. Persze ez érthető, ugyanis a tajvani gyártó gyakorlatilag két számítógéppel dolgozik, így a dokkolóban egy hagyományos PC működik, míg a lecsatlakoztatható kijelzőben egy ARM-os megoldás dolgozik, tehát az Intel elképzeléséhez inkább a Dell XPS 18 közelebb áll.

Az Intel szerint a teljes PC-t a lecsatlakoztatható, úgymond tabletrészbe kell helyezni, amibe nyilván szükséges egy akkumulátor is. Gyakorlatilag ilyenkor a tartó egy szimpla dokkoló szerepkört látna el, így az adott masina csatlakoztatva és a lakásban hordozva is ugyanazzal a rendszerrel működne, vagyis a Transformer AIO-val ellentétben csak egyetlen számítógépről lenne szó.

Dell XPS 18 - valami ilyesmire érdemes gondolni
Dell XPS 18 – valami ilyesmire érdemes gondolni

A koncepció előnye érthető, hiszen így a felhasználó ugyanazzal a rendszerrel dolgozhat mindig, de hátrányos, hogy a tabletrész limitált kiterjedésű, így kevés helybe kell beletuszkolni a hardvert. Ez többnyire azt jelenti majd, hogy a gyártóknak nem lesz helyük a dedikált GPU-k beépítésére, de ez az Intelt a legkevésbé sem szokta izgatni, lévén erre a részpiacra semmilyen terméket nem kínálnak. A dokkolóba természetesen helyezhető dedikált GPU, és ezen a ponton a Thunderbolt interfész végre értelmet is nyerhet, hiszen olyan igénybevételről van szó, ahol a port sebessége és a felkínált funkciói kihasználhatók. Persze az összeköttetés tempója így közelében nem lesz az x16-os PCI Express képességeinek, de azért nem lesz vállalhatatlanul lassú.

Az Intel a kijelző mérete tekintetében 18,4 és 27 hüvelyk között gondolkodik, és az új all-in-one kategóriát adaptív all-in-one névre keresztelné. Szabadon fordítva ezek a termékek egyfajta alkalmazkodó egybegépek lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés