Hirdetés

2016. június 27., hétfő

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

Hivatalosan is vége az Intel tick-tock stratégiájának

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A helyére a PAO modell jön, illetve már egy ideje nem hivatalosan ezt alkalmazzák.

Az Intel hivatalosan is bejelentette, hogy véget vetnek az évekkel korábban bemutatott tick-tock stratégiának, amely egy olyan fejlesztési modellt vezetett be, ahol a tick fázisban a gyártástechnológia, míg a tock fázisban az architektúra modernizálására koncentráltak. Ez az Intel kommunikációjában gyakorlatilag máig élt, de a valóság az, hogy a vállalat már már jó ideje nem épít rá, mivel a Haswell után megtört ez a fejlesztési modell.

Ha a tényleges termékmegjelenéseket nézzük, akkor elmondható, hogy a Haswell volt az utolsó lapka, amely a tick-tock modellben megérkezett, mivel ezután a Broadwellnek kellett volna következnie, de becsúszott egy extra tock fázis, ami a Devil's Canyon nevű Haswell frissítés lett. A részvényesek felé azonban az Intel végig a tick-tock modellt kommunikálta, és a Devil's Canyon egyfajta egyszerű megsiklásnak lett minősítve.

Mára az Intel lényegében végérvényesen leszámol a tick-tock stratégiával, ugyanis az aktuális tock fázisnak tekinthető Skylake után is egy újabb tock fázis jön Kaby Lake néven, ami nem más, mint egy Skylake frissítés. Itt már nem lehet egyszeri megsiklásról beszélni, így a vállalat részletezte az új, PAO, azaz Process-Architecture-Optimization modellt.

Ez gyakorlatilag ugyanaz lesz, mint a média által tick-tock-tocknak gúnyolt aktuális modell, vagyis a process fázis a gyártástechnológiára fókuszál, az architecture fázis az architektúrát fejleszti csíkszélességváltás nélkül, míg az optimization az így születő lapkát optimalizálja. Radikális változás tehát senki sem vesz majd észre, a bejelentés csupán azt a célt szolgálja, hogy az Intel elmagyarázza a részvényeseknek a megváltozott stratégiát. Ezen belül is a vállalat arra próbál rávilágítani, hogy tovább maradnak majd egy adott gyártástechnológián, így hosszabb megtérülési idő áll rendelkezésre.

A valósághoz persze közelebb van az a nem túl sokat emlegetett álláspont, hogy olyan fizikai határokat ostromlunk, amelyek ellehetetlenítik, hogy a processzorok a korábban megszokott mértékben gyorsuljanak, emiatt a vásárlóbázisnak is egyre kevésbé éri meg az új termékek megvásárlása. Vagyis a tick-tock modellel egyszerűen képtelenség lenne kitermelni a korábbi bevételeket, így egy új gyártástechnológia megtérülése hosszabb időt vesz igénybe, főleg amellett, hogy a beruházási költségek is nőnek. A tick-tock modellt tehát pusztán elméleti alapon fent lehetne tartani, de gazdaságilag már nem éri meg erre törekedni.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.