Intel tervek a jövő évre

Az Intel bejelentette, hogy a terveknek megfelelő ütemben halad a 32 nm-es gyártástechnológia fejlesztése, mellyel a következő generációs Intel processzorokat gyártják majd. Az úgynevezett tikk-takk ütemtervből könnyen kideríthető, hogy az első 32 nm-es termék Westmere kódnéven készül, és a jelenleg fellelhető információk szerint leghamarabb 2009 utolsó negyedévében mutatkozhat be.

Az új 32 nm-es technológia a 45 nm-eshez hasonlóan továbbra is fém alapú kapuelektródákat használ továbbfejlesztett, második generációs High-K dielektrikumú szigetelőréteg mellett, amely az Intel mérnökei szerint tovább csökkenti a szivárgási áramot. Emellett a Santa Clara-i óriásvállalat is áttér a 193 nm-es immerziós litográfia alapú levilágítás használatára, a kritikus áramkörök precízebb megrajzolása érdekében. Az AMD is ezt a technológiát használja a 45 nm-es termékeinek gyártásához. Az eljárás lényege, hogy a szilíciumostyán egy nagy tisztaságú folyadékréteg használatával könnyebben fókuszálható a rajzoláshoz szükséges fénysugár. A 32 nm-es termékek gyártásához továbbra is 300 mm-es wafereket használnak.

A távlati gyártástechnológiai tervek mellett a Nehalem architektúrára épülő, Lynnfield magos processzorokról is érkezett némi információ. Az LGA1156 tokozással rendelkező termékek várhatóan Core i5 néven fognak debütálni, azonban ez az információ még nincs hivatalosan megerősítve. A jelenleg kapható Core i7 modellekhez képest az új Lynnfield magos processzorok több helyen is átalakulnak. Szembetűnő változtatás, hogy a DDR3 szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő háromcsatornás helyett csak kétcsatornás lesz, míg az új chipet az alaplapi lapkakészlettel nem a QPI, hanem a régebbi DMI busz fogja összekötni. Emellett a Lynnfield egyik újítása lesz, hogy a PCI Express vezérlő már nem a chipszet északi hídjában, hanem a processzorban kap helyet.

Szerencsére a magok száma a Bloomfieldhez hasonlóan 4 marad, és további örömhír, hogy a Hyper-Threading támogatásról sem kell lemondani. A gyorsítótárméretek sem változnak, azaz a Lynnfield processzorok magonként 256 KB L2 és 8 MB kapacitású megosztott L3 gyorsítótárat tartalmaznak majd. A középkategóriába szánt Core i5 termékek első változatai várhatóan a jövő év közepén jelennek majd meg.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés