Az Intel részletezte az asztali piacra vonatkozó útitervét

Az Intel a GDC-n egy előadásban kihasználta, hogy részletezze az asztali piacra vonatkozó útitervét. Előtte viszont bemutatták a Ready Mode technológiát, aminek az alapjai nem tekinthetők újdonság, mivel lényegében a C7 jelzésű energiatakarékossági szint komolyabb kihasználásáról van szó. A fejlesztés alkalmazásával az adott gép fogyasztása jelentősen redukálható, amiért természetesen a C7 szint felel, de eközben a rendszer még használható arra, hogy a megadott telefont érzékelve szinkronizálja a képeket, illetve más hasonló kényelmi funkció is elképzelhető.

Ready Mode technológia
Ready Mode technológia [+]

A Ready Mode technológiát a Haswell processzorok támogatják, de később mindegyik fejlesztés megkapja. A rendszer működéséhez Windows szükséges, illetve egy szoftver, amit az Intel, vagy az OEM partnerek biztosítanak. Az Intel szoftvere az egyénileg összerakott masinákra is elérhető lesz, míg az OEM verziók nyilvánvalóan csak az adott cég, előre összeszerelt gépeivel használhatók.

Hirdetés

Az Intel idén a Pentium 20 éves születésnapját is ünnepli, amit stílusosan egy speciális Pentium processzorral tesznek meg. Ez nem sokban fog különbözni az aktuális, Haswell lapkára épülő megoldásoktól, viszont nem alkalmaz zárt szorzót, így a vásárló megfelelő alaplap mellett tuningolhatja. Ezenkívül a Quick Sync Video egység sem lesz benne letiltva. A születésnapi Pentium az év közepén jelenik meg, persze a tuningra nincs garancia, de a lehetőség legalább adott.

20 éves a Pentium
20 éves a Pentium

Az érdekesebb termékekre rátérve az év közepén frissül a Haswell felhozatal. Az új termékek új, Devil’s Canyon kódnevet is kaptak, és fő előnyük, hogy az Intel mostantól nem akar kellemetlen működési hőmérsékletet biztosítani a vásárlóknak, így lecserélik az eddig alkalmazott hővezető pasztát, illetve a kupak magasságát is csökkentik egy hangyányit, hogy tökéletesen érintkezzen a szilícium felületével. A Haswell lapkáknak főleg az utóbbi okozza az extrém hőmérsékletet, mivel a fémsapka a felragasztás után nem jól érintkezik a szilíciumlapkával. A tuningosok jellemzően alkalmazzák a kupak eltávolítását, de a visszahelyezésnél már a ragasztóréteget eltávolították, így pont annyival közelebb kerül a fémsapka a lapkához, hogy a jobb érintkezés nagyságrendekkel feljavítja a hőátadást.

Idén érkeznek a Haswell-E processzorok is, melyekhez új alaplap szükséges az X99-es vezérlőhíddal, illetve a platformhoz már DDR4 memória kell. Utóbbi miatt a megjelenés inkább az év vége felé esedékes, de az Intel annyit elárult, hogy lesz nyolcmagos opció, ugyanakkor az órajelek még nem ismertek.

A legérdekesebb terméknek továbbra is a Broadwell-K tűnik, ami az LGA1150-es tokozást használja, de a jelenlegi adatok szerint mindenképp szükséges egy új alaplap. Maga az új vezérlőhíd igazából nem fontos, de a friss termékekre úgyis a 9-es szériás opció kerül fel. Amit tudni lehet, hogy változott az energiaellátásra vonatkozó követelmény, illetve módosított THRMTRIP kimeneti pufferre is szükség volt. Elképzelhető, hogy van egy-két aktuális alaplap, ami megfelel az újításoknak, de igazából kicsi rá az esély. Az érkező termékeket azonban már eleve az új specifikációknak megfelelően tervezik az alaplapgyártók.

A Broadwell-K érdekessége, hogy nagyon az IGP-re gyúr, ezért Iris Pro Graphics sorozatú megoldást kap. Kiderült az is, hogy ez nem csak szimpla IGP lesz, hanem egy koncepciós alap az új generációs játékokra. A GDC-n igen sok olyan információ került elő, hogy az új generációs konzolok teljesen megváltoztatják a játékfejlesztést, így az integrált grafikus vezérlő alapvetően részt vesz a különböző általános számítási feladatokban, legalábbis a fejlesztők többsége ilyen modellre írja az új generációs játékokat. Egyelőre persze csak játékmenetet nem befolyásoló szimulációkról van szó, ami a multiplatform játékoknál fontos, mivel nem mindegyik PC rendelkezik mély integrációt megvalósító alappal, így pedig könnyen kikapcsolható funkciók kellenek. A PC-s játékosok keménymagja azonban az extrákat is be szeretné majd kapcsolni, és erre az Intel első életképes megoldása a Broadwell-K lesz, de ez a vonal igazán csak a Skylake generációban fog kiteljesedni. Mindenesetre az OpenCL már most is használható, amit az Intel nagyon is támogat, de a GDC-n több utalás volt a Microsoft új megoldására. Nyilván itt a DirectX 12-ről van szó, csak ennek képességeiről még nem lehet nyíltan beszélni, de a gyártók már tudják, hogy min dolgozott a redmondi óriás a színfalak mögött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés