Kompatibilis lett az Intel és a Qualcomm WiGig implementációja

A Wi-Fi Alliance már egy ideje dolgozik a IEEE 802.11ad szabványhoz kapcsolódó tanúsítványon, amely alapján egyre több eszköz kaphatná meg hivatalosan a hitelesítést az iparágban csak WiGig néven emlegetett technikára. Magával a szabvánnyal a tesztkörülményeken belül túl sok gond nincs is, de a valóság az, hogy a gyakorlatban egyáltalán nem garantált, hogy két eltérő gyártó WiGig implementációja minden tekintetben kompatibilis.

Az iparág egy ideje már folyamatos tárgyalásokat folytat, mivel az IEEE 802.11ad szabvány esetében az egyes tartalmak átvitelét engedélyező DRM-ek szempontjából egyáltalán nem egyértelműek a specifikációk. Ez ahhoz vezet, hogy két gyártó termékén esetlegesen nem lehet használni a WiGig funkciót, mivel az eltérő DRM implementáció miatt a tartalom lejátszása meg lesz tagadva.

A Qualcomm és az Intel látja a problémát, és a szabványosság érdekében megegyeztek bizonyos vitatott kérdésekről, így a jövőben az Intel WiGig implementációja hivatalosan is kompatibilis lesz a Qualcomm technológiájára épülő vezeték nélküli hozzáférési pontokkal, vagyis gyakorlatilag a Qualcomm Atheros IEEE 802.11ad-s routerekkel. A két cég más érintettekkel is együttműködne, mert az valóban nem kedvező állapot, hogy az elméletben működő IEEE 802.11ad szabvány ellenére a DRM-ek pusztán implementációs eltérések miatt megtagadhatják a tartalomfogadást. Ez korlátozhatná a WiGig terjedését, mivel ilyen formában csak gyártón belül lenne garantált a kompatibilitás.

A specifikációk egyértelműbb megszabásával kapcsolatban egyelőre nincsenek biztató jelek. A különböző DRM-eket biztosító szervezeteket nem különösebben érdeklik a hardvergyártók problémái, a Wi-Fi Alliance pedig ezzel kapcsolatban nem tud tenni semmit, mivel a DRM egy harmadik féltől származó alap, így nem része a IEEE 802.11ad szabványnak. Az egyetlen lehetséges út tehát a gyártók egyezkedése, ami nem kedvező tényező, de legalább egy piaci réteg belátja, hogy a szabvány értelme a kompatibilitás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés