Intel NUC – tenyérnyi PC-szabvány Core i5 processzorral

Hirdetés

A számítógépek méretcsökkenése folyamatos, ráadásul az olyan apró, főleg ARM architektúrára épülő megoldások, mint a Raspberry Pi, csak tovább izgatják a felhasználók fantáziáját, és nem csak kis méretükkel, de nevetségesen alacsony vételárukkal is. Az Intel azonban úgy gondolja, hogy sokan még mindig inkább egy x86-os konfiguráció mellett tennék le a voksukat, ha létezne méretben hasonló alternatíva, ezért hivatalosan is bemutatták legújabb szabványukat, a NUC-ot.


(forrás: SweClockers.com) [+]

A NUC (Next Unit of Computing) lelkét egy mindössze 100 x 100 mm-es PCB képzi, amely méretét tekintve a VIA által szabványosított Nano-ITX 120 x 120 mm-es alapterületénél is kisebb. A lencsevégre kapott mintapéldány műanyag burkolata alig nagyobb magánál az alaplapnál, az információk szerint mégis egy teljes értékű konfigurációt rejt magában. Az ARM-es rokonokhoz képest viszont (bizonyos szempontból) lényegesen potensebb hardverrel bír, ugyanis az Intel Core i3/i5 processzorokkal kívánja szerelni az apróságokat. Pillanatnyilag csak az előző Core generáció, tehát a Sandy Bridge processzorai kerültek szóba, de idővel minden bizonnyal Ivy Bridge-es variánsok is felbukkannak a kínálatban, amint megjelennek majd az alacsonyabb fogyasztású modellek is.


(forrás: SweClockers.com) [+]

A fent említett CPU vonzata az integrált Intel HD 3000 IGP, a megfelelő mennyiségű rendszermemória pedig két SO-DIMM foglalatban kaphat helyet. A deszkán két mini PCIe/mSATA foglalat sorakozik, ezekbe célszerűen egy kombinált Wi-Fi/Bluetooth adapter és egy mSATA SSD illeszthető, így téve teljes értékűvé a rendszert. A bemutatott szerkezet oldalán USB 3.0, 10 Gbps-os Thunderbolt és egy HDMI port látható, vagyis némi kompromisszummal akár HTPC feladatkörben is jó szolgálatot tehetne.


(forrás: SweClockers.com) [+]

Az Intel ettől függetlenül inkább a beágyazott rendszerek világába szánja a csöppséget, de igencsak meglepődnénk, ha az SFF (Small Form Factos) gépekben utazó gyártók nem csapnának le az erőteljes, tenyérnyi megoldásra. Megjelenése valamikor a második negyedévben esedékes, a vételárról azonban csak annyit közölt az Intel, hogy pár száz dolláros vételár várható, egyes források 100 és 300 dollár közötti árcédulát jósolnak. Ez az összeg persze a gyártók és a felszereltség függvényében igen eltérő lehet.


(forrás: SweClockers.com) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés