Az Intel Mini-STX platformjára épül az MSI Cubi 2 Plus mini PC

Hirdetés

Noha a PC-s szegmens nem növekszik már egy ideje, a gyártók dolgoznak a kármentésen, és úgy tűnik, hogy a játékosoknak szánt PC-kben, illetve a kis formátumú masinákban leltek megmentőre, sőt ez a két kategória számos ponton összekapcsolódhat ma már. Szűkebb értelemben véve, tehát a Mini-ITX alapoknál lejjebb vizsgálódva látszanak a törekvések, hiszen az Intel NUC jó ideje létezik, a HDMI stickek sem elhanyagolható alternatívák, most pedig nyakunkon az 5x5-ös Mini-STX platform, amely mintegy 29 százalékkal kisebb, mint a Mini-ITX. Utóbbi előnye a NUC-kal szemben kétségtelenül a processzorfoglalat, amire szabványos hűtő kerülhet.


[+]

Ezt vették alapul a Cubi 2 Plus PC-hez az MSI-nél is, amely vállalat elsőként épített komplett gépet erre a platformra. Sőt egyből kettőt, ugyanis az alap verzió H110 PCH-t kap, a VPro-val ellátott opció pedig az Intel Q170 vezérlőhídra épít. Tekintve, hogy az MSI készen árulja a PC-t, így a processzort előre ki kell választani, ami Core i3-6100T, i5-6500T, valamint i7-6700T lehet. Noha ez papíron több nyers erőt jelent, mint amit a NUC platform ki tud préselni magából, de VGA-hoz használható PCI Express foglalat most sincs. Ez annyiból problémás, hogy az Intel Skylake S processzorfelhozatalát nézve jelenleg be kell érni gyengébb IGP-vel, mint ami jelenleg a NUC-ban elérhető a Broadwell U és az izmosabb Skylake U processzorokban található, ráadásul a Skylake H-ra épülő NUC is készül.


[+]

A RAM-ok számára két SO-DIMM DDR4 foglalat áll rendelkezésre, ami legfeljebb 32 GB-ot fogad, adattárolókat pedig az egy szál M.2 aljzatba és az egy darab SATA csatlakozóra lehet ráaggatni. Egyéb felszereltségben nincs hiány, HDMI és DisplayPort kimenet, Gigabit Ethernet csatlakozó, USB 3.0 Type-C és Type-A, valamint USB 2.0 aljzatok, SD kártyaolvasó, továbbá integrált IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és Bluetooth vezérlő, továbbá a külső tápegység is mind az összeállítás részét képezik.

Úgy tűnik, hogy az új platform sikere sokkal inkább múlik majd az üzleti felhasználókon, semmint a végfelhasználókon. Az 5x5, avagy a Mini-STX egyfajta átmenetet kínál az inkább nappaliba szánt NUC, valamint a nagyobb, és bővíthetőség és erőforrás szempontjából gazdagabb, de sokszor feleslegesen nagy Mini-ITX között. Éppen ezért az MSI Cubi 2 Plus különféle kiegészítőkkel ellátva (POS terminál, vonalkódolvasó stb) inkább az üzleti szektorban jelenthet majd alternatívát a jelenlegi megoldásokra. Árazása egyelőre képlékeny, de nyilván nagyban függ majd az adott konfigurációtól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés