Intel: 7 nanométerig biztos az út, de más lehetőségben is van ráció - frissítve

Az Intel a jelenleg is zajló ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) konferencián beszél a jövő gyártástechnológiáiról, amelyen csak megfelelő belépővel lehet részt venni, de a vállalat vázlatosan azért elárulta, hogy miről lesz szó.

Hirdetés

A 14 nm-es node már elkészült, így arról sok extra információval nem lehet szolgálni, de érkeznek rá új fejlesztések, mint például a rendkívül alacsony fogyasztású 10 gigabit/s-os soros csatoló, vagy éppen a 16 és 40 gigabit/s-os tempó között működő új adattovábbító. Ezeknél azonban sokkal érdekesebb egy 84 megabites SRAM dizájn, amely négyzetmilliméterenként 14,5 megabites sűrűséget kínál, és 0,6 V-on 1,5 GHz-en üzemel.


[+]

A kisebb csíkszélességek is készülnek. A következő lépcső a 10 nm, illetve már a 7 nm-ig is biztosnak tűnik az út. Tovább is vannak tervek, de erről az Intel nem fog beszélni, a litográfiáról viszont igen. Az egyik legfontosabb cél az Intelnél, hogy addig elhúzzák az EUV litográfia bevezetését, ameddig csak lehetséges. Az aktuális ígéretek szerint egyébként a 10 nm bevezetése elméletben feleannyi időt vesz majd igénybe, mint amit a 14 nm elvitt.

A gyártástechnológia mellékágaként is jellemezhető tokozási technikák az Intel szerint érdekes lehetőségeket teremtenek. A vállalat vizsgálja a 2,5D és a 3D tokozási technikákat. Előbbi esetben több lapka kerül egymás mellé ugyanarra a tokozásra, míg utóbbi esetben is több lapkáról van szó, de ezek már egymásra lesznek tokozva. Mindkét iránynak megvan a maga előnye és hátránya. Nagy fogyasztás mellé érdemes a 2,5D tokozást választani, míg a 3D elsődlegesen kis fogyasztás mellett ideális, olyan platformokba, ahol kifejezetten szűkös a hely.


[+]

A 2,5D és a 3D tokozási technikák sok lehetőséget rejtenek, hiszen az eddigi integrálás továbbvihető, így a SoC mellé kerülhet a rendszermemória, ami egyébként a következő lépcső lesz, de ki lehet terjeszteni az elméletet akár az adattárolókra is. Ezek igen apró rendszereket eredményeznének, de a gyártás jelenleg drágának tekinthető.

Kiegészítés: Az Intel a hír megjelenését követően juttatott el a PROHARDVER! számára egy helyreigazítást, amelyben kiemelik, hogy a 10 nm-es eljárás bevezetésére vonatkozóan a vállalat nem tett ígéreteket. Éppen ezért a harmadik bekezdésben taglalt adatok elméleti tervekre vonatkoznak, és ennek megfelelően is kezelendők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés