Érdekes energiagazdálkodást alkalmazhat a Haswell

Az Intel Haswell lapkára épülő termékekről korábban már részletesen írtunk, így a mobil platformdizájnokról is készítettünk egy táblázatot, melyből kiderült, hogy a termékek kialakítása miben különbözik majd. Az Expreview hozzájutott pár érdekes diához, amik az ULT dizájnokat részletezik, azon belül is az energiagazdálkodást.

A Haswell ULT dizájnjából két verzió lesz: az ULT 2 a gyorsabbik és nagyobb alaplapot igénylő megoldás, míg az ULT 1 már lassabb, ám a csupán egyetlen 64 bites csatornát használó memóriavezérlő kivezetése kisebb alaplapot igényel. Az ULT dizájn másik érdekessége, hogy MCM tokozás formájában a processzor mellé kerül a vezérlőhíd is. Ilyen megoldást már láttunk korábban az Intelnél, hiszen a Clarkdale (első generációs Core i sorozat) kódnevű processzor is két lapkát fogott be egyetlen tokozásra. Ez is főleg az alaplap méretének csökkentését célozza meg. Bár a Haswell így sem építhető olyan apró alaplapra, mint az Atom, az AMD Brazos, az újabb VIA platformok, vagy más rendkívül alacsony fogyasztású dizájn, de a miniatürizálás azért zajlik.


(forrás: Expreview) [+]

A Haswell ULT dizájn további érdekességeiről azonban csak most került elő némi adat. Az egyik ilyen a 100 MHz-es buszórajel módosításának képessége. A mai processzorok energiagazdálkodása a beállított vagy alapértelmezett buszórajeltől elkülönül, így az energiagazdálkodási státusztól függetlenül ez az érték nem változik. Az Intel három olyan energiagazdálkodási státuszt (C8, C9 és C10) vezet be a Haswell ULT termékeknél, amelyek egyik célja, hogy a 100 MHz-es buszórajelet 24 MHz-re csökkentsék. Ezzel természetesen némi extra energia takarítható meg, de ugyanakkor jelentősen csökken a rendszer teljesítménye, így ezek a megoldások csak terhelés nélkül hasznosíthatók. Az új szolgáltatások egyébként csak a Haswell ULT dizájnokban lesznek bevezetve, mivel a stabil működéshez komoly tesztelés szükséges, és az Intel ezt valószínűleg nem szeretné mindegyik dizájn esetében megtenni.

A vezérlőhídról is érkezett némi friss adat. Arról már régóta lehet tudni, hogy az Intel a Haswell mellé a Lynx Point lapkát tervezi, de a Haswell ULT dizájn a Lynx Point-LP verziót kapja meg. Ezek különbségeit az alábbi táblázat foglalja össze:

Az Intel Lynx Point és Lynx Point-LP főbb különbségei
Funkció Lynx Point Lynx Point-LP
USB 2.0-s portok száma 14 darab
8 darab
USB 3.0-s portok száma maximum 6 darab maximum 4 darab
PCI Express 2.0-s interfészek száma
8 darab 6 darab
SATA portok száma
6 darab 4 darab
6 Gbps-os SATA támogatás 6 port erejéig
3 port erejéig
D-Sub kimenet van nincs
DMI
négycsatornás
-
HD hangkodek HD integrált HD
UART és SDIO - 2 és 1 vezérlő

A Lynx Point-LP vezérlőhídból még hiányzik a SATA IDE mód támogatása, a 8237-es DMA vezérlő, a tuning támogatása, illetve a DMI (Direct Media Interface), az FDI (Flexible Display Interface) és a PECI (Platform Environment Control Interface). A vezérlőhidat a processzorral az OPIO köti majd össze. Erre korábban a DMI szolgált, míg az FDI-re lényegében nincs már szükség, mivel a Lynx Point-LP nem támogatja a D-Sub kimenetet, a PECI pedig az adott vezérlőhíd hőmérő szenzorjáért felelt, de valószínű, hogy az Intel ezt egy tokozásba helyezett szenzorral helyettesíti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés