Hamarosan több Coffee Lake lapka kerül az üzletekbe

Az Intel a malajziai mellett a kínai üzemét is beveti a leválogatáshoz, összeszereléshez és teszteléshez.

Az Intel szeptember végén mutatta be a Coffee Lake sorozatú processzorgenerációját, amely azóta hivatalosan is elérhetővé vált az üzletekben. Némi gondot jelent azonban, hogy majdnem két hónap telt el a start óta, és a nagyobb kereskedőláncok folyamatos hiányra panaszkodnak. Ezt tetézi, hogy sok potenciális vásárló pusztán csak azért nem rendel magának előző generációs Kaby Lake processzorokat, mert azok raktáron vannak, így a hiányra inkább várakozással, vagy a konkurens hat- és nyolcmagosok beszerzésével reagálnak, elvégre az alaplapcserét semmiképpen sem lehet megúszni.

Az Intel mára elismerte a hiányt, amit úgy néz ki, hogy a leválogatás okoz. A legyártott lapkákat ugyanis osztályozni kell, hogy ezek a bejelentett modellek közül melyiknek jók, és ezt a különböző üzemekben végzi az Intel. A leválogatás után történik meg a tokozás és a végső tesztelés is. Ráadásul nem csak termékfüggő, hogy a legyártott lapkák közül mennyi lesz alacsony és mennyi magas órajelű modell, mivel a leválogatás időigényes folyamat ipari szinten is. Ez azt jelenti, hogy esetenként a gyártó dönthet úgy, hogy rövid időre kedvezőbb, ha a lapkák gyorsan piacra kerülnek, aminek az egyik módja a leválogatásra vonatkozó gyártási szakasz visszafogása. Erre van is lehetőség, ugyanis a leglassabb modelleket minden sorozaton belül úgy szokták paraméterezni, hogy a legyártott lapkák döntő többsége ide mindenképpen eladható legyen, míg a kevés problémás terméket a végső tesztelés kiszűri, vagy ha mégsem, akkor a felhasználónak lehetősége van a garanciára.

Intel Coffee Lake
Intel Coffee Lake [+]

Valószínű, hogy az Intel a Coffee Lake esetében is így gondolkodott, ugyanis a lassabb négymagos verziókból több került az üzletekbe, ami miatt kifejezetten a hatmagos modellek számítanak hiánycikknek. Az Intel ezen úgy segítene, hogy a malajziai üzeme mellé beveti a kínait is, és ennek hála december 15-től több hatmagos Coffee Lake kerül majd a kereskedőpartnerekhez. Ez persze még mindig járhat némi átfutási idővel, tehát idén már nem érdemes arra számítani, hogy a jelenlegi ellátás megváltozik, erre leghamarabb a következő év elején van esély. Minden bizonnyal a ténylegesen új vezérlőhidak érkezésekor már nem lesznek ellátási problémák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés