A beágyazott termékek piacára is megérkezett a Braswell platform

Az Intel még az év elején jelentette be, hogy az Atom termékcsalád egy alapos reformot kap, amelynek eredményeképpen be is mutatkozott a Cherryview kódnevű lapka. Erre később befutottak az asztali szegmensbe szánt verziók, illetve most itt vannak a beágyazott termékek piacát célzó modellek.

Mint ismeretes a 14 nm-es eljárással készülő rendszerchip két darab Airmont processzormodult használ, amely négy darab processzormagként fogható fel. Ezek a Silvermont architektúra továbbfejlesztései, így drámai változás nincs, alapvetően csak optimalizálás történt, vagyis a korábbi cikkünk a Silvermont működéséről jó alap lehet. Természetesen a processzormodulban a megosztott L2 gyorsítótár mérete is maradt 1 MB. A Cherryview lapka fő előnye az integrált grafikus vezérlőben keresendő, amely már a Broadwell lapkákban bemutatkozó Gen8 architektúrára épül. Egészen pontosan két shader tömb található benne, 8-8 darab, azaz összesen 16 Execution Unittal, vagy magyarul feldolgozóegységgel. Az új IGP támogatja az OpenGL ES 3.1-et, illetve a Microsoft DirectX 12 API-ját.

A legfőbb előrelépés, hogy az új Celeron és Pentium J3000-es sorozat már az eredeti lapka D jelölésű steppingjére épül, amely egy általánosabb frissítésnek fogható fel, tehát leginkább csak hatékonyabb működést kínál, amellyel a korábbinál nagyobb Burst órajelek érhetők el.

Az új, beágyazott termékek piacára szánt megoldások paraméterit az alábbi táblázatok foglalják össze:

Intel Braswell - beágyazott Celeron generáció
Típus Alapórajel
Burst órajel
L2 cache Fogyasztás (TDP) HD Graphics 400
alap / turbo órajel
J3060 (2 mag) 1,6 GHz 2,48 GHz 1 MB 6 W 320/600 MHz
J3160 (4 mag) 1,6 GHz 2,24 GHz 2 x 1 MB 6 W 320/600 MHz

Intel Braswell - beágyazott Pentium generáció
Típus Alapórajel Burst órajel L3 cache Fogyasztás (TDP) HD Graphics 405
alap / turbo órajel
J3760 (4 mag) 1,6 GHz 2,64 GHz 2 x 1 MB 6,5 W 320/700 MHz

A DDR3-as memóriavezérlővel rendelkező processzorok minden esetben 1600 MHz-es effektív órajelet támogatnak. Látható az is, hogy az IGP-k ezúttal konkrét nevet kaptak, így a Celeronokban a HD Graphics 400 jelzésű opció található 12 darab aktív feldolgozóegységgel, míg a Pentium megkapja a 16 darab feldolgozóval rendelkező HD Graphics 405-öt.

Az újdonságok listaára nem nyilvános, de ez amúgy sem számít, mivel ezeket majd az Intel partnerei rendelik, így a felhasználók csak a lapkákra épülő kész konfigurációkhoz juthatnak hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés