Részletek az Ivy Bridge CPU-khoz készülő vezérlőlapkákról

A Computexhez közeledve egyre több információ lát napvilágot a jövőre érkező termékekről. Nemrég az Intel útiterve szivárgott ki, mely részletezi az Ivy Bridge processzorokhoz készülő vezérlőlapkák képességeit. A 7-es sorozatba hat chip fog tartozni, melyek közül a Z77, Z75 és H77 jelzésű megoldások a fogyasztói, míg a Q77, Q75 és B75 névvel illetett verziók az üzleti piacon kerülnek bevetésre. Fontos megjegyezni, hogy 2012-től nem lesz olyan alaplap, ami ne használná a CPU IGP-jét.

Hirdetés

Mindegyik új vezérlő támogatja az USB 3.0-s felületet egészen négy aljzat erejéig, továbbá hat SATA port is rendelkezésre áll, melyek közül maximum kettő 6 Gbps-os lehet. A vezérlőhidak nyolc darab PCI Express 2.0-s csatornát is kínálnak, de a PCI portok csak az üzleti verziókban használhatók. Szokás szerint az integrált nyolccsatornás hangkodek alapszolgáltatás, ahogy a gigabites Ethernet is. A grafikus kártyáknak a PCI Express 3.0-s felületet a processzor biztosítja egészen 16 darab csatorna erejéig. A Z77-es és a Z75-es chipek mellett ezek szétoszthatóak, így több VGA is alkalmazható CrossFire vagy SLI módban. A tuning szempontjából is az előbbi két lapkát érdemes választani, mivel a többi terméken a szorzó nem állítható szabadon.

Intel Z77, Z75 és H77
Intel Z77, Z75 és H77 (forrás: XFastest) [+]

A fogyasztói piacra szánt Z77, Z75 és H77 támogatja az Intel Rapid Storage technológiáját, így megoldható a RAID 0, 1, 5 és 10 konfiguráció. Újdonság a Smart Response technológia, mellyel egy SSD-t lehet majd használni egyfajta gyorsítótárként, miközben az operációs rendszer egy nagyobb kapacitású merevlemezre van telepítve. Az elgondolás nem egyedi, hiszen a Marvell már korábban bemutatta a hasonló elvekre épülő HyperHDD-t, de az Intel lényegében vezérlőhídba integrálva kínálja a funkciót. A Smart Response technológia 18,6 és 64 GB közötti kapacitással rendelkező SSD-vel használható. A vállalat kifejezetten ajánlja a 311-es sorozatú Larsen Creek tárolót, amely 20 GB-os tárhelyet kínál, így olcsó megoldás lehet a rendszer sebességének növelésére. A hírek szerint az elgondolás a májusban érkező Z68-as lapkakészlettel is működik, de az Intel ezt nem erősítette meg, az viszont biztos, hogy a Z75-ös megoldás nem használhatja a Smart Response technológiát.

Intel Q77, Q75 és B75
Intel Q77, Q75 és B75 (forrás: XFastest) [+]

Az üzleti rendszerekbe ajánlott Q77, Q75 és B75 esetében a Intel Rapid Storage és a Smart Response technológia csak a Q77 kiváltsága lesz, ahogy a vPro szolgáltatás is. A Q75-ös vezérlőnél be kell érni az SMB (Small Business Advantage) támogatással, míg a B75 mellett az Intel Standard Manageability érhető el. Ez a két funkció természetesen a Q77-ben is megtalálható. Szintén a Q-s lapkák szolgáltatása lesz az Anti-Theft technológia.

Az Intel 7-es sorozatú vezérlőlapkái a következő év első negyedévében kerülnek piacra párhuzamosan a Ivy Bridge processzorokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés