Az Innodisk növelné az MLC NAND flash lapkák élettartamát

Az SSD-k legnagyobb problémája kétségtelenül az NAND flash lapkák élettartamában keresendő. Az SLC és az MLC megoldások esetében előbbi drágább, de egyetlen cellája százezer írási ciklust is elvisel, míg a cellánként két bitet tároló MLC jóval olcsóbb, ennek viszont az az ára, hogy egy cellába nagyjából csak tízezerszer lehet írni. Az előbbi értékekre általános paraméterként tekintünk, de a gyártástechnológia fejlődésével a lapkák kisebb csíkszélességen készülnek, így a 20 nm körüli node-ok esetében már jelentősen csökkent a lehetséges írási ciklusok száma. Az SLC NAND flash chipek cellánként már csak hatvanezer írást viselnek el, míg az MLC megoldások esetében ugyanez a paraméter három-ötezerre csökkent.

Hirdetés

Látható, hogy a probléma igen súlyos, mivel a vállalati szinten igen nagy terhelésnek vannak kitéve ezek az SSD-k, ami az élettartamra negatív hatással van. Éppen ezért számos gyártó a sokkal drágább SLC NAND flash lapkákra épít termékeket, hogy bírják a terhelést, ám a cégek ezeket sokszor nem tudják megfizetni. Az Innodisk fejlesztése alapvetően az MLC NAND flash chipek élettartamát növelné, ami az arany középutat jelentené számos potenciális vásárló számára.

A különböző 32 GB-os SSD-k várható élettartama napi 320 GB-os írási terhelés mellett
A különböző 32 GB-os SSD-k várható élettartama napi 320 GB-os írási terhelés mellett

Alapvetően egy menedzsmentszoftverről van szó, ami az MLC NAND flash lapkákat úgy kezeli, mintha azok SLC megoldások lennének. Innen az iSLC elnevezés is. A szoftver a két bitet tároló cellákba csak egyetlen bitet ír mindig, aminek hála a mai MLC-s SSD-k 70%-kal gyorsabban üzemelnek, továbbá a cellákat akár harmincezerszer is lehet írni. Az iSLC hátránya, hogy a megcélzott kapacitás eléréséhez kétszeres mennyiségű MLC NAND flash chip alkalmazására van szükség, vagyis egy 32 GB-os SSD-be például 64 GB-nyi tárterület kell, hogy az iSLC mód 32 GB-nyi valós tárhelyet biztosítson. Ez persze bőven elfogadható kompromisszum, hiszen a gyártás így is számottevően olcsóbb lesz, mintha SLC NAND flash lapkákból épülne fel az egységnyi valós tárhelyet kínáló meghajtó.

Az Innodisk iSLC technológiájára épülő első termékek valószínűleg a második negyedév során kerülnek az üzletekbe. Elsősorban vállalati megoldásokra érdemes számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés