Hirdetés

Új, ingyenes kiegészítő az alacsony profilú Noctua NH-L9a CPU-hűtők rögzítéséhez

A Noctua a tavalyi év végén jelentette be HTPC-kbe és SFF számítógépekbe szánt alacsony profilú NH-L9 CPU-hűtőt, ami NH-L9i és NH-L9a jelzéssel vásárolható meg attól függően, hogy Intel vagy AMD processzorok hűtésére kell szakosodnia. Az osztrák hűtőgyártó mindig a processzorgyártók ajánlásait betartva készíti el univerzális rögzítőszettjeit, amivel biztosítják az alaplapokkal való kompatibilitást, amennyiben azok is követik ezeket az utasításokat.

A Noctua így járt el az AMD-s lapokhoz szánt NH-L9a hűtő SecuFirm2 lefogatójának tervezésekor is, de egyes alaplapgyártók figyelmen kívül hagyták az AMD specifikációit, így az említett hűtő felszerelése akadályokba ütközik. A problémát konkrétan az okozza, hogy egyes Mini-ITX méretű alaplapok (például ASRock FM2A75M-ITX és FM2A85X-ITX) hátulján az alkatrészeket olyan helyen foglalnak helyet, amelyek megakadályozzák a hűtőhöz mellékelt hátlap felszerelését – ami egyébként 100%-ig az AMD ajánlása alapján készült – és gyárilag sem rendelkeznek saját hátlappal.

Az ebből fakadó problémák kiküszöbölésére a Noctua a megfelelő bizonyítékok (a hűtőről és az inkompatibilis alaplapról szóló számla másolata) szolgáltatása után egy újfajta, hátlap használatát nélkülöző kiegészítőt küld térítésmentesen azok számára, akiknél ez a kompatibilitási probléma fennáll (a kompatibilitási lista a Noctua weboldalán érhető el).

Természetesen a gyártósorról frissen legördülő példányok már tartalmazzák ezt a kiegészítőt (ami gyakorlatilag négy darab alátétnek felel meg), így csak a korábban megvásárolt hűtőkkel lehetnek kompatibilitási problémák.

Előzmények

Hirdetés