Indul a Pentium 4 Extreme Edition

Az Intel – az AMD Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorok bejelentésének napján - bejelentette 3,2 GHz-en üzemelő, az 512 KB L2 mellett 2 MB L3 gyorsítótárral megtámogatott Pentium 4 processzorát. Az újdonság az L3 cache kivételével semmiben sem különbözik az eddigi Pentium 4-ektől, teljesen kompatibilis a mai Socket 478 foglalatú, 800 MHZ QPB-t támogató alaplapokkal. Mint arról már beszámoltunk, a CPU magja tulajdonképpen nem más, mint kis módosításon átesett Xeon Gallatin mag. A Xeonnal ellentétben a Pentium 4 EE azonban nem képes többprocesszoros működésre.

Egyértelmű, hogy az új processzorral az Intel az Athlon 64 FX-51 processzornak kíván ellenfelet állítani. Kérdéses, hogy ez mennyire sikerül L3 gyorsítótár beiktatásával. Cél továbbá az is, hogy a figyelmet elterelje az AMD újdonságairól. Nem véletlen a két processzor bejelentésének egyidejűsége sem.

1999-ben az AMD Athlon processzorok felbukkanásával az Intel nagyon kényelmetlen helyzetben találta magát, ugyanis nem volt megfelelő Pentium III processzora, mely felvehette volna a versenyt a riválissal. A legnagyobb teljesítményű processzor egyértelműen AMD „istállóból” került ki. Az Intel nem szeretne még egyszer hasonló helyzetbe kerülni, s erre a Pentium 4 EE a megfelelő eszköz. Az első tesztek tanúsága szerint ugyanis – melyekben az Athlon 64 FX-51 és az Intel Pentium 4 3.20 GHz EE mérte össze erejét – nincs olyan processzor, ami „mindent visz”. Néhol az egyik, néhol a másik kerekedik felül, bár enyhe Athlon 64 FX dominanaciát érezni. A P4 EE ezzel együtt is teljesíti küldetését, ami nem más, mint az AMD-től elvenni az egyértelmű teljesítménybeli fölényt.

Ki áll jobban? Úgy tűnik, ezt egyelőre nem az ár fogja eldönteni, hiszen az Athon 64 FX-51 733 dolláros áron kerül forgalomba, a P4 3.20 GHz EE pedig 700 és 800 dollár között kezd. Úgy tűnik, technológiailag talán az AMD, hiszen azon kívül, hogy összesített 32 bites teljesítményben mintha hajszálnyival jobb lenne a vetélytársnál, ott van titkos fegyverként a 64 bites üzemmód. Ezt egyelőre nem sok alkalmazás támogatja (kezdetnek van néhány Linux változat), de a későbbiekben érkezik a Windows XP 64 bites változata, s vele előbb-utóbb több alkalmazás átirata. Ekkor az Athlon 64 FX egyértelmű előnyre tehet majd szert (ez 10-20%-os teljesítménybeli előnyt jelent a gyakorlatban). Ráadásul Intel-közeli források szerint az Extreme Edition csak az év későbbi részében lesz valóban elérhető. Igaz az is, hogy még azt sem tudni, hogy az Ahlon 64 FX mikor lesz nagyobb mennyiségben piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés