Hirdetés

Hivatalosan is elstartolt az AMD új lapkakészlete

Bár az új, 785G típusjelzésű lapkára már több alaplapgyártó is bejelentette a saját megoldását, az AMD mára időzítette a hivatalos startot. Az SB710 nevű déli híddal párosított vezérlő mellé a vállalat az Athlon II processzorokat ajánlja, ám ezt természetesen nem kötelező betartani, így Phenom II központi egységgel is bátran használható. Az alaplapgyártók igény szerint dönthetnek a DDR2 vagy a DDR3 memóriák támogatása mellett,  az előbbiekhez Socket AM2+, míg az utóbbiakhoz Socket AM3 foglalat használata szükséges.


[+]

A 785G a 780G modernizált változatának fogható fel. A főbb újítások a Radeon HD 4200 jelzésű integrált grafikus processzort érintik, mely mostantól az RV620 kódnevű magra épül, így támogatja a DirectX 10.1 API-t és az UVD 2.0 technológiát. Utóbbi a HD videók lejátszásánál segít tehermentesíteni a központi processzort. A grafikus vezérlő teljesítménye nem változik, és az opcionálisan használható SidePort memória, valamint Hybrid CrossFire is marad a támogatott szolgáltatások listáján. Utóbbi használata esetén az integrált grafikus processzor egy PCI Express foglalatba illő, Radeon HD 3400 szériás grafikus kártyával párosítható.


[+]

A DirectX 10.1 támogatásának köszönhetően a rendszer megfelel a Windows 7 összes követelményének, így képes használni az operációs rendszer alacsony memóriaigény mellett futó Aero felületét. Emellett a lapka támogatja az ATI Stream technológiát is, amivel általános célra – többek között videók transzkódolására – is felhasználható a grafikus magban megbúvó 40 darab shader processzor ereje. Az AMD az energiagazdálkodáson is javított, így a fejlettebb PowerPlay és PowerNow 3.0 technológiának köszönhetően a 3 GHz-es Athlon II processzorral és 2 GB rendszermemóriával üzemelő rendszer Blu-ray film lejátszása esetén mindössze 68 wattot fogyaszt. Ez az érték jóval alacsonyabb az előző generációs 780G hasonló körülmények közötti 80-85 wattos energiaigényénél.


[+]

Az AMD az új lapka ellenfeléül az Intel G45 nevű chipjét jelölte meg. A bemutatón a két rendszer játékok alatti teljesítményét is összemérte a vörös oldal, ám az Intel grafikus magjának nem túl acélos teljesítményét figyelembe véve ennek nem volt sok értelme. Az Intel ezen a ponton egyszerűen nem versenyképes az AMD és az NVIDIA megoldásaival.

Az alaplapgyártóknak láthatóan nagyon tetszik a 785G, ugyanis a mai nap folyamán majdnem harminc modell fog elstartolni, a legbőkezűbb talán a Gigabyte volt, nem kevesebb mint hat darab alaplapot jelentett be az AMD új lapkakészletére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés