IFA 2013 blog: teljesen jó a Hisense szemüveg nélküli 3D tévéje

Azt nyilván túlzás lenne állítani, hogy a 3D halott, de tény, hogy a nagy gyártók – az LG kivételével, amely nem bírja ki, hogy ne dörgölje a vetélytársak orra alá a passzív technológia sikerét – az IFA-n kevés energiát fordítottak a térhatású funkciók kihangsúlyozására.

Hisense szemüveg nélküli 3D
Hisense szemüveg nélküli 3D [+]

Való igaz, hogy sok újat már nem lehet mutatni e téren, legalábbis ami a szemüvegekre épülő megoldásokat illeti. Persze más a helyzet a ma még meglehetősen ritkának számító szemüveg nélküli rendszerekkel, viszont e téren egyelőre nem nagyon kapkodják magukat a a piac résztvevői, legalábbis a többség. De nem úgy a Hisense! A kínai óriás évek óta kísérletezik ezekkel a készülékekkel, tavaly már be is mutattak egy működőképes prototípust, idén pedig ennek fejlesztett verziójával álltak elő. Amíg egy éve még meg kellett állni egy kijelölt pozícióban a kijelzővel szemben és onnan kellett bámulni a képernyőt (mert ha odébb mozdult az ember, azonnal szétesett a kép) addig idén már rengeteg nézési pontból használható a modell. Olyan sokból, hogy a cég helyszínen tartózkodó munkatársa nem is tudta megmondani mennyi is van ezekből pontosan, így maradtunk a "rengetegnél", ami nagyjából 15-20 használható pozíciót jelent a valóságban. Az UHD felbontású panellel ellátott, egyelőre ismeretlen árú termék lentikuláris elven működik, azaz a panel elé épített szűrő mini méretű lencséi irányítják a fényt a bal- és a jobb szembe.

A rendszer meglepően jól használható, ha talál egy jó kis helyet az ember, és nyugton marad, akkor nem esik szét a 3D kép, amely annyira nem intenzív, mint az aktív shutteres, vagy a passzív polarizációs rokonok esetében, de a térhatás azért így is megvan. A képminőség rendben van, bár gyors mozgások esetén némi akadozással egyelőre még számolni kell. Épp ezért kicsit fura, hogy miért a kung-fuzással, kardozással, boxolással és nyilazással teli, Hős (Ran) című filmmel demózták a készüléket. Érthető a törekvés, hogy a Hisense párhuzamot vonjon saját szerepe és a kínai filmtörténet nyugaton gazdaságilag legsikeresebb alkotása között, de egy lassabb videóval azért jobban jártak volna. Mindenesetre a lényeg az, hogy végre itt egy átlagember számára is használható szemüveg nélküli 3D tévé. Ez, ha egyszer épkézláb áron kerül a boltokba, talán lendületet adhat a kissé kifulladó háromdimenziós vonalnak, legyen szó a termékekről épp úgy, mint a tartalomszolgáltatásról, tehát filmekről, tévéműsorokról vagy játékokról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés