Hibát találtak az Intel Skylake processzorban

Pár hete a Mersenne közösség hozta az Intel tudtára, hogy bizonyos Skylake processzorok egy kritikus problémával küzdenek, ami megakadályozza őket abban, hogy elvégezhessék a számításokat. A csoport már több mint egy évtizede dolgozik azért, hogy folyamatosan új prímszámokat fedezzenek fel, amelyek már brutálisan sok, több millió számjegyből állnak.

Hirdetés

Az új, egyre nagyobb prímszámokra való vadászathoz természetesen kell a számítási kapacitás, így az új hardverek is jó szolgálatot tesznek, de nemrég kiderült, hogy a Hyper-Threadinggel rendelkező Skylake processzorok valamiért lefagynak az AVX-et is használó programok futtatása közben, illetve ritkább esetben szimplán valami számítási hibát vétenek, vagyis rossz eredménnyel térnek vissza. A hibát ráadásul operációs rendszertől függetlenül sikerült reprodukálniuk, így az Intel is elkezdett vizsgálódni, és arra jutottak, hogy a Prime95 alkalmazással bizonyos paraméterek megadása után valóban előidézhető a probléma.


[+]

Mára hivatalosan is kiderült, hogy a Skylake processzorok bizonyos, jellemzően komplex terhelés mellett valóban hibáznak, ami a rendszer lefagyásához vagy hibás eredményhez vezet. Az Intel emiatt kilátásba helyezett egy javítást. A vállalat szerint a probléma megoldható a mikrokód frissítésével, így egy új BIOS készül a Skylake processzorokat fogadó alaplapokhoz. Arról azonban még nincs hivatalos információ, hogy ez a frissítés mikor érkezik meg, valószínűleg nem kell sokat várni rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés